Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в
Коментари Харесай

Последният оставащ изход за жителите на Газа е през Египет. Ето защо Кайро не желае да го отвори

Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в района.

Египет е изправен пред възходящ напън да предприеме дейности, до момента в който прилежаща Газа е удряна от израелски въздушни удари след бруталното нахлуване против Израел от Хамас предишния уикенд.

В резултат на офанзивите на Хамас Израел затвори двата си гранични пункта с Газа и наложи „ цялостна блокада “ на територията, блокирайки доставките на гориво, електричество и вода.

Това остави пропускателния пункт Рафах сред Газа и Египет като единствения жизнерадостен излаз за извеждане на хората от анклава и доставките в него. Но не е ясно дали даже това прекосяване работи.

Египетската страна на пропускателния пункт е отворена, само че палестинската страна е „ нефункционална “ след голям брой израелски въздушни удари по-рано тази седмица, сподели почитан йордански чиновник пред CNN в четвъртък, добавяйки, че „ йорданците и египтяните чакат позволение за сигурност от израелците да позволим на камионите (с помощ) да преминат без опасност от нов въздушен удар.

Израелски танкове от артилерийска част се виждат покрай границата на Израел с линията Газа, в Южен Израел, 12 октомври 2023 година REUTERS/Ronen Zvulun Израелски танкове от артилерийска част се виждат покрай границата на Израел с линията Газа, в Южен Израел, 12 октомври 2023 година REUTERS/Ronen Zvulun Ронен Звулун/Ройтерс

Министерството на външните работи на Египет в четвъртък отхвърли известията за затварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт, заявявайки, че е претърпял вреди заради многократните израелски въздушни удари от палестинската страна. Си Ен Ен не може без значение да ревизира дали прекосяването е отворено.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели в сряда, че администрацията на Байдън договаря с Израел и Египет за основаване на филантропичен кулоар, през който да могат да минават цивилни.

Но Египет е разтревожен от вероятността стотици хиляди палестински бежанци да преминат на негова територия. Повече от два милиона палестинци живеят в гъсто натъпкания крайбрежен анклав, който е подложен на интензивни израелски бомбардировки.

През нощта против четвъртък израелските военни приканиха жителите на Северна Газа да изтеглят домовете си и да се реалокират на юг, защото натрупа 300 000 резервисти на границата в явно подготовка за сухопътно навлизане. Това би се равнявало на всеобщото разселване на 1,1 милиона души, сподели Организация на обединените нации, добавяйки, че би било „ невероятно “ да се направи за 24 часа.

Съботната офанзива против Израел умъртви 1300 души, което провокира възмездие против Хамас, който умъртви 1799 в Газа. Тъй като офанзивите се ускоряват, правозащитните групи показаха опасения за евентуална филантропична злополука.

„ Съчувстваме “

Говорейки на гала по дипломирането на военнослужещи в четвъртък, египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси съпостави обстановката в страната си със самотна къща в квартал, която гори. Той сподели, че слуховете, че Египет не желае да помогне на палестинските си съседи, не са правилни.

„ Ние се уверяваме, че помощта, без значение дали е здравна или филантропична, в този сложен миг, ще стигне до линията “, сподели Сиси и добави, че „ ние съчувстваме “.

Но той предизвести, че способността на Египет да помогне има граници.

„ Разбира се, че съчувстваме. Но бъдете деликатни, до момента в който съчувстваме, постоянно би трябвало да използваме мозъка си, с цел да реализираме мир и сигурност по метод, който не ни коства доста “, сподели той, добавяйки, че Египет към този момент е хазаин на 9 милиона мигранти. Най-големите групи от мигрантското население на страната са от Судан, Сирия, Йемен и Либия, съгласно отчет от 2022 година на Международната организация по миграция към Организация на обединените нации.

Външното министерство на Египет предизвести в петък против апела на Израел за евакуация, като го назова " тежко нарушаване на интернационалното филантропично право ", което би изложило на заплаха живота на повече от 1 милион палестинци.

Йорданският чиновник сподели пред CNN в четвъртък, че йордански и египетски чиновници ползват „ дипломатически и политически напън върху израелското държавно управление, с цел да разреши безвредното прекосяване на помощта в Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах “.

Стълб пушек се издига в небето над град Газа по време на израелски въздушен удар в понеделник. Стълб пушек се издига в небето над град Газа по време на израелски въздушен удар в понеделник. Махмуд Хамс/AFP/Getty Images

Самолет, пренасящ здравна помощ за Газа от Йордания, дойде в четвъртък в египетския град Ариш, почти на 45 километра (23 мили) от Рафа, и помощта беше натоварена на камиони на египетския Червен полумесец, които към момента не са съумели да напреднат към границата, сподели служителят.

Но египетските медии издадоха паника по отношение на вероятността за допускане на палестински бежанци в страната, предупреждавайки, че това може принудително да измести жителите на Газа в Синай.

Сиси повтори тези усеща в четвъртък. „ Има заплаха “, когато става въпрос за Газа, сподели той – „ заплаха толкоз огромна, тъй като значи завършек на тази (палестинска) кауза… Важно е хората (в Газа) да останат на земята и да останат на земята. “

Кралят на Йордания Абдула, който се срещна с Блинкен в петък, предизвести против „ всеки опит за изселване на палестинци от палестински територии или за предизвикателство на тяхното разселване “.

По-голямата част от жителите на Газа през днешния ден са палестински бежанци от региони, които са попаднали под израелски надзор в арабско-израелската война от 1948 година Тази война беляза основаването на Израел, само че също по този начин е оплаквана от палестинците като Накба или „ злополука “, защото повече от 700 000 палестинци бяха или прогонени, или принудени да изоставен домовете си в това, което в този момент е Израел.

Десетки хиляди палестинци откриха леговище в Газа, която падна под контрола на Египет след войната. Израел завладя територията от Египет през войната от 1967 година и стартира да заселва евреи там, само че изтегли своите войски и селища през 2005 година

Допълнителен репортаж от Селин Алкхалди и Каролин Фарадж от CNN

Вникнете по-дълбоко в най-големите истории и трендове в Близкия изток и какво значат те за вашия свят. Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile в Близкия изток на CNN

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР