Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че не може да

...
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че не може да
Коментари Харесай

Лукашенко: Не мога да си представя Путин да е издал заповед за убийството на Пригожин

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи през днешния ден, че не може да си показа съветският президент Владимир Путин да е дал заповед за ликвидиране на наемническия лидер Евгений Пригожин, съобщи Франс прес.

Изявлението на Лукашенко е обвързвано със клюки, появили се в медийното пространство, че Пригожин е бил погубен по заповед на Кремъл.

В сряда бе обявено, че Евгений Пригожин е в листата с пасажери на аероплан, разрушил се в съветската Тверска област.

" Познавам Путин. Той е разумен и доста спокоен човек. Не мога да си показва Путин да е направил нещо сходно ", сподели Лукашенко, представен от беларуската новинарска организация БелТА.

Кремъл опроверга слуховете, че стои зад гибелта на Пригожин, като ги окачестви като " спекулации ".

" Това е безспорна неистина ", сподели по този въпрос представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Беларуският президент изигра ролята на медиатор при постигането на договорката, която постави завършек на протеста на Пригожин и на бойци от ръководената от него частна военна компания " Вагнер " в края на юни.

Лукашенко сподели още, че след протеста е предизвестил Пригожин да внимава с оглед допустима опасност за живота му и че е настоял бойците от " Вагнер " да останат в Беларус, съобщи Ройтерс.

Пригожин на два пъти пренебрегва изразени от мен паники по отношение на допустима опасност за живота му, сподели още Лукашенко. Първият път бил по време на въоръжения бунт през юни, когато Лукашенко споделил на Пригожин, че ще почине, в случай че продължи с похода си към Москва (бунтът на Пригожин и бойците от " Вагнер " се показваше в поход към съветската столица, откакто те откриха надзор върху югозападния съветски град Ростов на Дон). По думите на Лукашенко, отговорът на Пригожин бил: " Не ми пука - ще умра ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Вторият случай, когато беларуският президент предизвестил Пригожин, бил на среща на Лукашенко с наемническия лидер, в която взел участие и Дмитрий Уткин, прочут като " дясната ръка " на Пригожин и за който се допуска, че е умрял дружно с Пригожин в самолетната злополука в сряда. Лукашенко съобщи, че на срещата им споделил: " Момчета, внимавайте ". От думите на беларуския водач не излиза наяве по кое време е била извършена тази среща.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР