Беладоната е известна още с името лудо биле и представлява

...
Беладоната е известна още с името лудо биле и представлява
Коментари Харесай

Магични свойства на беладоната

Беладоната е известна още с името бясно биле и съставлява едно от най-силно отровните растения. Поради това името му се свързва с магическите ритуали и магьосниците доста повече, в сравнение с с лечебните практики.

През 17-ти век беладоната е употребена като магическа напитка. Тя има упоителен резултат. С нея се прави рецепта, наречена мас на вещиците, с огромен резултат върху човешкото тяло. Ако се втрие от него в кожата, настава 24-часов сън, само че някои функционалности на тялото през това време са много необикновени. Усещането е като за непреодолима мощ, която включва съзнанието във водовъртежа на събития, протичащи се в някакво друго измерение.

Вдишването на дима от запалени семена на беладона води до чувство за безтегловност, възприятие за обособяване от тялото, полет в пространства без граници. Поради това растението е съществена съставна част на отварите при вещерство.

Участието на растението в вълшебен ритуали не е единственото му приложение. То се употребява и като отбрана против магьосничество. От листата на лудото биле се оплита венец, който се носи на главата, с цел да пази от проклинание на вещици.

Легендите за появяването на беладоната са свързани с легенди за Херкулес и богинята Хеката, което демонстрира, че беладоната е била известна на хората надалеч преди новата епоха.

 Магични свойства на беладоната

В древността магьосниците са употребявали беладоната освен като отрова, само че и в ритуали за унищожаване на вълшебства и повреждане на заклинания. Използвали са я и катозащитник на дома на младоженците, по тази причина са поставяли билката на прага, а младоженката я е прескачала. Имало вярване, че в случай че дамата я настъпи, билката ще загуби защитните си качества.

Древните митове настояват, че беладоната принадлежи на дявола, който се грижи за растението в свободното си време, по тази причина вещиците, които са били наказани да бъдат изгорени на клада, изпивали запарка от беладона, с цел да изоставен по-бързо живота преди наказването.

Вероятно поради името на растението е битувала примитивната религия, че то може да се трансформира в красива жена, само че смъртоносна за другите.

Независимо от всички митове и антични поверия, за беладоната най-характерна е двойнствена природа - по едно и също време е лекарство и отрова.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР