Бежанският поток от Украйна няма да натовари сериозно здравната система

...
Бежанският поток от Украйна няма да натовари сериозно здравната система
Коментари Харесай

Здрави ли са бежанците от Украйна, как лекарите се справят с тях

Бежанският поток от Украйна няма да натовари съществено здравната система на България, тъй като профилът на бежанците е на най-вече млади дами с деца.

" България е потърсена главно от здрави хора. Те не идват като една огромна група пациенти. Смятам, че ще можем да се оправим и кадрово, и финансово ще можем да минем през тази рецесия с бежанците без да изпитаме някакъв сериозен дефицит. Всеки един емигрант ще получи качествена, надлежна и навременна здравна помощ в България ", заяви пред Българска национална телевизия депутатът от ПГ на " Продължаваме промяната " и ръководител на здравната комисия в Народното събрание Антон Тонев.

След влизането в действие на законовите промени бежанците от Украйна ще имат право да изберат и персонален доктор, даде обещание той.

Украинците, които обитават у нас без да са потърсили протекция, имат право само на незабавна здравна помощ, сходно на всеки чужденец, който се намира в България.

Парите за лекуването на украинците ще се поема от НЗОК, за което страната ще отпусне целево финансиране. Промените ще влязат в действие със задна дата, с цел да обзет и към този момент направените разноски за лекуване на украински жители у нас след началото на войната.

За последните седмици има не повече от 50 случая на украински бежанци, потърсили здравна помощ у нас. Сред тях са няколко раждания и кардиологична интервенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР