Бедни на хранителни вещества, но висококалорични храни, които засищат, но

...
Бедни на хранителни вещества, но висококалорични храни, които засищат, но
Коментари Харесай

„Месото е месо, а не салам“: Хранителният терапевт Яна Данаилова за затлъстяването при децата

Бедни на хранителни субстанции, само че висококалорични храни, които засищат, само че нямат потребна стойност. Това е главната неточност и причина за затлъстяването при децата, съобщи в особено изявление за bTV хранителният терапевт Яна Данаилова.

„ Основната неточност е да се дават на децата небогати на хранителни субстанции, само че висококалорични храни, които запълват техните стомаси, засищат ги, само че нямат потребна стойност. И действително децата изпитват клетъчен апетит – сякаш са сити, само че действително клетката гладува. Газираните питиета, всевъзможни високо подсладени и високо рафинирани храни, които водят до високи пикове на глюкоза и надлежно на инсулина по-късно като последица от потреблението на храни, богати на рафинирана захар точно водят до това пандемично затлъстяване при децата “, изясни Яна Данаилова.

61% от българчетата на възраст сред 7 и 9 години са с наднормено тегло  и затлъстяване, като 50% от тях след време стават възрастни със затлъстяване, сочат данни на Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести и Европейската група по детско затлъстяване.

Лошата храна и обездвижването са основни фактори за затлъстяването, добавя хранителният терапевт Яна Данаилова. Препоръчва учениците да употребяват авансово готова вкъщи храна, която да носят в учебно заведение и повече плодове и зеленчуци.

Започва ново изследване в учебните заведения за растежа и затлъстяването при децата

„ Детето се нуждае от вода, придвижване, сън и доста обич, само че храната би трябвало да бъде близка до природата и с невисок % на преправка, индустриална преправка. Така както е основана, зърното е зърно, а не чипс, месото е месо, а не колбас, млякото си е мляко, плодовете и зеленчуците, всичко както е основано от природата би трябвало да участва в детското меню “, добави Данаилова.

Според нея са няколко факторите, които водят до затлъстяване при децата:

„ Небалансираната диета, в която доминират високо модифицирани храни, богати на захари, мазнини и то нездравословните мазнини. Ключов фактор е, несъмнено, обездвижването и застояването пред екраните. Не можем да избегнем и генетичния фактор, защото, в случай че децата порастват в семейство с генетична предиспозиция и наднормено тегло, рискът от развиване на наднормено тегло на растящия субект нараства с към 30%. Средата също подготвя, тъй че не можем да изолираме един фактор. Ето за какво в битката с наднорменото тегло методът диря да бъде сложен “, акцентира хранителният терапевт.

Цената на затлъстяването ще възлиза на повече от 4 трилиона $ годишно

Тя предложи, в случай че в учебното заведение няма стол, родителите да се стараят да му подготвят храна, която то да носи за обяд.

„ Това, което би трябвало да яде детето е готвена храна в композиция със салати и несъмнено свежи сезонни плодове. Детето се нуждае от вода, придвижване, сън и доста обич, само че храната би трябвало да  бъде близка до природата и с невисок % на индустриална преправка “, сподели още Яна Данаилова.

Каролина Занкова и Росен Димитров

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР