бединеното кралство откри решение на дългогодишния проблем с дупките по

...
бединеното кралство откри решение на дългогодишния проблем с дупките по
Коментари Харесай

Изкуственият интелект се включва и в ремонта на пътищата

бединеното кралство откри решение на дългогодишния проблем с дупките по пътищата. И то е много по-високотехнологично, в сравнение с някой в миналото е очаквал.

Всеки е чувал предизвестията на персони като Стивън Хокинг и Илон Мъск за заплахата изкуственият разсъдък да унищожи човечеството. Това обаче не значи, че той е неприятен.

Нова скица ще "впрегне " силата на изкуствения разсъдък, с цел да поправи отдавнашния проблем с дупките, които от години "оскверняват " пътищата във Англия, написа в..

AI robots will 'terminate' potholes for a fraction of the cost of human workers
— Daily Star (@dailystar)
Схемата за разгръщането по пътищата на "армия " от интелигентни роботи, които да сложат един път вечно завършек на опасността от дупки, е препоръчана от организация, финансирана от университета на Ливърпул.

Компанията Robotiz3d Ltd е проектирала нова "порода " самостоятелни роботи, способни да откриват дупки и други проблеми с пътната настилка, след което да ги поправят единствено за няколко минути.

Ремонтът на дупките по пътищата е сериозен бизнес, възлизащ на над 1 милиард лири през последното десетилетие.

От Robotiz3d дават обещание, че "терминаторите " на дупки могат да правят работата доста по-евтино от който и да е човек.

"Предложената система ще може самостоятелно да открива и характеризира пътни недостатъци като пукнатини и дупки, да прави оценка и предвижда тежестта им и да отстранява пукнатини, тъй че да не се трансфорат в дупки ", изяснява доктор Паоло Паолети, основен механически шеф на компанията.

Технологията се създава и тества през последните четири години. Смята се, че новият метод ще бъде по-рентабилен и по-бърз метод за дефинитивно справяне с дупките по пътищата.

"Настоящите способи за разкриване и ремонт на дупки са трудоемки и като такива са мудни, рискови и скъпи за стопанската система и околната среда. Новата технология, която създаваме, ще направи дилемите по поддръжката на пътищата по-бързи, по-евтини и по-чисти и в последна сметка те ще станат по-безопасни и по-достъпни ", споделя техническият шеф на компанията доктор Себастиано Фичера.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР