Бебетата точно разчитат емоциите на родителите дори ако лицето им

...
Бебетата точно разчитат емоциите на родителите дори ако лицето им
Коментари Харесай

3-годишните разбират как се чувства мама, дори и да носи маска

Бебетата тъкмо разчитат страстите на родителите даже в случай че лицето им е прикрито зад маска, установиха швейцарски учени.
По време на пандемията с коронавируса маските за лице станаха наложителни при визити на публични места. Личните защитни средства би трябвало да се носят в това число в учебните заведения и детските градини. В същото време психолози показаха страхове, че всеобщото носене на маски, които скриват съвсем цялото лице, се отразява зле на развиването на дребните деца.

Факт е, че децата се учат от възрастните освен да " разчитат " страсти, само че и по какъв начин да произнасят вярно звуците – по какъв начин да артикулират.
За тези с повреден слух е изключително значимо да виждат лицето на говорещия –

те гледат изражението на лицето и придвижването на устните

Ако лицето е прикрито от маска, за него е по-трудно да разпознае речта и по-късно да повтори звуците, които възрастните произнасят. 
Но ново изследване, оповестено неотдавна в американското здравно списание JAMA Pediatrics, потвърждава че това не е тъкмо по този начин и няма мотив за паника: децата в предучилищна възраст разпознават възприятията на човек зад маска съвсем толкоз тъкмо  като че все едно е без маска. Оказва се, че детето схваща настроението на мама, баща или различен възрастен и по други способи.
Експериментът, извършен от учени от Университетската болница в Лозана в Швейцария, включва 300 деца на възраст от 3 до 6 години. Хлапетата преглеждат 90 фотоси на артисти, изобразяващи разнообразни страсти: наслада, яд или горест. На половината от фотосите лицата са покрити с маски. Задачата пред участниците в опита била да назоват страст или да посочат картичка с подобаващ емотикон.
Повечето деца в предучилищна възраст дават верните отговори.

Те дефинират тъкмо изражението на лицето без маска в 70% от случаите

По-големите деца се оправят по-лесно със задачата, в сравнение с дребните. Около една четвърт от децата имат компликации при установяване на страстите на горест и яд, а към 21% от интервюираните деца бъркат насладата с гнева или тъгата.

Подобен опит по време на пандемията беше извършен от Ашли Руба, психолог за детското развиване от Университета на Уисконсин-Медисън. Резултатите са сходни: „ Малките деца най-често вярно дефинират страстите на човек, чието лице е покрито с маска “, споделя психологът. - Повтарям: с цел да разберете какво усеща човек, не е належащо да гледате изражението на лицето му - израженията на лицето са единствено една от характерностите. Издават го още тонът на гласа, стойката на тялото, има и други улики, които насочват и децата, и възрастните по-добре да схванат събеседника. "

За да схванат устната тирада, е значимо децата да се научат да четат по устните, само че проучванията демонстрират, че даже и в този случай най-често маската не пречи. Рискът от заразяване с covid е доста по-опасен от терзанията, че ще останете неразбрани, носейки маска, акцентират учените.
Но възрастните би трябвало да помнят, че детето освен чете техните усеща, страсти и прекарвания, само че и ги „ попива “. Ето за какво е доста значимо да управляват себе си и изражението на лицето си: това е належащо освен за душевния баланс на детето, но и с цел да се научи и на самоконтрол.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР