Бебетата прекарват около половината от времето в сън, но са

...
Бебетата прекарват около половината от времето в сън, но са
Коментари Харесай

Бебето потрепва на сън, не затваря напълно очи

Бебетата прекарват към половината от времето в сън, само че са в по този начин наречената „ лека фаза “ на сън. Тая се характеризира с бързи придвижвания на очите, гримаси, потрепвания, конвулси.

Кои придвижвания, жестове и пози на спящо бебе са естествени и кои би трябвало да бъдат сигнал за паника за родителите, обяснява неврологът доктор Олга Бикова

Естествени и безобидни феномени

През първите 9 месеца по време на сън бебетата могат ритмично да въртят глава. С придвижване на възрастта те стартират да се люлеят, подпирайки се на лакти и колене, или да се търкалят от едната страна на креватчето до другата. Най-често тези феномени се следят на стадия на заспиване и не престават известно време, откакто бебето към този момент е заспало. Не се тормозете, тези придвижвания му оказват помощ да се успокои.

Не се опасявайте, ако до момента в който заспива, то внезапно потръпва или, в случай че по време на сън, скърца със зъби. Потрепването, като предписание, демонстрира, че дребният е бил изнемощял денем, а скърцането със зъби алармира за нарасналата му тревога.

Единичните неочаквани потрепвания и смяната в позата за сън могат да бъдат свързани с реакция на звуци или с етапите на съня и със сънищата.

Странни пози, спане с полузатворени очи или с отворена уста, в случай че не се комбинират с нещо друго извънредно (например спане с отворена уста и хъркане) - всичко това може просто да е самостоятелна специфичност на детето.

Предупредителни знаци

Има и придвижвания, които би трябвало да са сигнал за внимание за родителите. Говорим за мъчителни мускулни контракции, които разсънват детето, след което то дълго време не може да заспи. Направете видео и покажете записа на невролог. Ако е належащо, той ще предложи обзор.
Може да се наложи да се създадат спомагателни проучвания: инспекция на електрическата интензивност на мозъка и сърдечния мускул, както поотделно (електроенцефалограма и електрокардиограма), по този начин и в композиция с оценка на дихателната функционалност и мускулната интензивност по време на сън (полисомнография).

Спокойствие и единствено успокоение

- За да може бебето да спи умерено, е належащо от ранна възраст да спазвате избран режим и да установите ритуали за лягане.

- Слагайте бебето да спи и го събуждайте почти едновременно. Заспивайки, то би трябвало да почувства, че всичко е безшумно и умерено в близост. Вечерните разходки, къпането, релаксиращите разтривки също способстват доста за здравия сън.

- През деня избягвайте физическото и прочувственото пресилване на детето.

- Опитайте се да проветрявате стаята по-често – чистият въздух ще помогне на детето да се успокои и да спи по-добре.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР