Бебенцето на родилката с трансплантирано сърце от Варна, 22-годишната Биляна,

...
Бебенцето на родилката с трансплантирано сърце от Варна, 22-годишната Биляна,
Коментари Харесай

Добрата новина: Бебето на Биляна от Варна, която почина при раждането, е в отлично здраве

Бебенцето на родилката с трансплантирано сърце от Варна, 22-годишната Биляна, която умря при раждането му вкъщи, е в чудесно здраве, научи Varna24.bg .
"Детето беше нормализирано при нас и изписано в положително общо положение, с цел да бъде настанено в отделението за недоносени деца в Дома за медикосоциални грижи във Виница. До 10 дни ще завърши медицинския одит по случая и тогава ще можем да разясняваме детайлности ", разяснява за Varna24.bg шефът на АГ-болницата доцент Емо Ковачев.

"Детето наддава добре, развива се отлично, приехме го преди към 20 дни с тегло 2 кг., към този момент е 2,5 кг. Не е боледувало досега. Имахме консулт с детски кардиолог поради лек звук на сърцето, само че като цяло момиченцето е в отлична форма. Полагаме отлични грижи за положителното му развиване. Бабата и дядото ще си го вземат скоро, към този момент са му обзавели прелестна детска стая и го чакат с голямо неспокойствие ", показа за Varna24.bg доктор Стефка Джанкова, шеф на дома във Виница.

Припомняме и позицията на управлението на СБАГАЛ "Проф. доктор Д. Стаматов " Варна по отношение на случая с умрялата родилка:

"На 30.09.2017 г в 7:17 ч.след второ повикване (по данни на околните колата за спешна помощ е била извикана към 03:00- 03:15 ч. заради мощни болки в корема) е превозена в "СБАГАЛ Проф. доктор Димитър Стаматов - Варна " ЕООД родилка в извънредно тежко общо положение. По данни на екипа и родилката е настъпило прибързано раждане в дома, при неизяснени условия, на едно новородено с признаци на живот, от женски пол с тегло 2130 гр. и евентуална възраст сред 32-34 гестационна седмица, което е в доста тежко общо положение. Родилката е приета в болница от дежурния екип акушер-гинеколози и дежурния реаниматор. Новороденото е признато от екипа на профилираното неонатологично поделение в СБАГАЛ в извънредно тежко положение с данни за тежък аспирационен синдром и белодробен кръвоизлив.

По анамнеза на родилката и околните й, същата е със сърдечна трансплантация (декември 2015г.), положение след отменяне на трансплантираното сърце, полиорганна непълнота в предишното, сърдечна непълнота трети - четвърти функционален клас. При прегледа на съпътстващата здравна документи се открива, че ежемесечно е била на съвещания в клиниката, където й е трансплантирано сърцето, била е под диспансерно наблюдаване и постоянно е посещавала кардиолог от гр. Варна. В нито един от документите не се показва, че пациентката е била бременна. По данни на родителите, те също не знаели до последно за бременността й. При такива случаи бременността е безусловно противопоказана заради високия риск за живота на пациентката.

След превеждане на родилката в родилна зала и от последващия обзор на дежурния екип се открива настъпило раждане с леки разкъсвания и арестувана плацента. Извършена е екстрация на плацентата, а разкъсванията са възобновени атравматично и без следващо генитално кървене. Пациентката е била унесена (сопор), с очевидно лилави устни. Кръвното налягане измерено от незабавния екип на спешна помощ при превозването е било 30/0 и е отразено в съответната документи. Предприети са незабавно всички ренимационни мероприятия за преодоляване на положението. Поради тежкото общо положение родилката е интубирана в 7:25 ч. и сложена на изкуствена белодробна вентилация. В 7:45 ч. пациентката изпада в сърдечен арест. Проведени са ресусцитационни мероприятия, съдечната активност и спонтанната циркулация са възобновени в 7:55 ч.

За пациентката са извикани консултанти от УМБАЛ "Св. Марина " гр. Варна и са подхванати безусловно всички
реанимационни мероприятия за стабилизиране положението на родилката. Въпреки напъните на екипа, изразената сърдечна непълнота в ранния следродилен интервал се задълбочава и родилката наново изпада в положение на сърдечен арест. Въпреки траялите лечебни мероприятия, пациентката не възвръща ефикасна сърдечна активност и е с белези на трайни увреждания, като гибелта е оповестена в 09:15ч. на 30.09.2017г.

По наше мнение, заради тежката сърдечна непълнота трети четвърти функционален клас, приложените епикризи за сърдечната трансплантация и забележимото и тежко повредено общо положение се нуждае от хоспитализация в лечебно заведение с трето равнище на подготвеност на централна реанимация. Според Наредба № 12/ 30.12.2015г. на M3 за одобряване на Медицински стандарт "Спешна медицина " раздел 2 за медицински триаж т.9.4 се отнася:

"9.4. Транспортният медицински триаж е произлязъл медицински триаж на мястото на случая, който се прави от мобилен екип на незабавна здравна помощ и включва установяване на най-подходящото направление за превозване, транспортно време и маршрут за незабавен примитивен превоз до приемно лечебно заведение, съобразено с избраната триажна категория на пациента. "
В Раздел 5 превоз на незабавния пациент:
"2.1.7.6. Приоритет при избора на направление за превозване в процеса на незабавния примитивен превоз е настаняването на незабавния пациент в приемно лечебно заведение, което поддържа конструкция за незабавна здравна помощ, в съотвествие с условията на този стандарт, осигуряваща най-висока подготвеност и благоприятни условия за лекуване на съответното незабавно положение при пациента при оценен транспортен риск според от прогнозното транспортно време.

За страдание, се откриха хора, които на гърба на тази персонална покруса на фамилията, не се поколебаха да клеветят и популяризират погрешна информация по случая за да дискредитират управлението и екипа на СБАГАЛ. В нашата болница работят едни от най-хубавите експерти, потвърдени експерти и считаме, че сходни недоброжелателни офанзиви не вършат чест, на тези, които ги провеждат.

Управителят на СБАГАЛ, проф. доктор Е. Ковачев, д.м.н. и екипът на АГ болница борил се за живота на младата родилка показват откровени съболезнования на фамилията и ще постави всички старания за спасяването на живота на новороденото. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР