Беате Цшепе бе осъдена на доживотен затвор за убийството на

...
Беате Цшепе бе осъдена на доживотен затвор за убийството на
Коментари Харесай

Провали ли се Германия с присъдата за серията от неонацистки убийства

Беате Цшепе бе наказана на пожизнен затвор за убийството на 10 души най-вече от турски генезис. За околните на жертвите тази присъда е слаба разтуха. Защото канцлерът им беше дала обещание повече. Коментар на Ханс Пфайфер за " Дойче веле ".

Канцлерът бе цялата в черно, когато през февруари 2012 излезе пред камерите и даде заричане от трибуната. В този зимен ден на траурна гала в Берлин се беше събрало цялото държавно управление. Жертвите не бяха някакви известни персони. Всичките бяха мигранти. Беате Цшепе и дяснорадикалните терористи от самопровъзгласилите се за " Националсоциалистически незаконни " са ги умъртвили точно по тази причина.

Цели шест години бандата убийци върлува из Германия. Те грабят, взривяват, убиват. От ненавист към мигрантите. И никой не стопира терористите - нито полицията, нито тайните служби, нито държавното управление.

Подозрения към жертвите

Още по-лошо. Германските сили за сигурност даже заподозират жертвите и техните фамилии в незаконна активност. Предполагат, че са турски дилъри на опиати и членове на мафията. Расистките клишета дефинират следствията на полицията. За Германия, която се гордее с превъзмогването на националсоциалистическото си минало, това е неуспех. Провал на страната. В този февруарски ден на 2012 година канцлерът се извини на фамилиите на десетте жертви. И даде обещание: " Ние ще сторим всичко допустимо, с цел да разкрием причинителите на убийствата и техните съучастници и помощници. Ще сторим всичко, с цел да получат причинителите заслужено наказване! "

Това бе огромно заричане. И в същото време най-голямата вяра на околните на жертвите. Сега, след края на един от най-зрелищните процеси от последните години в Германия, стана ясно, че обещанието не е изпълнено.

Защото напъните на политиците и съдилищата за цялостно изясняване на убийствата не продължиха дълго. Много бързо напъните бяха ориентирани основно към най-известната персона от " Националсоциалистически незаконни " - основната обвинена Беате Цшепе, която бе наказана през вчерашния ден на пожизнен затвор.

Мрежата от помощници и дяснорадикални поддръжници, както и очевидното усложнение на тайните служби в неуспеха на управляващите при следствието последователно потънаха в давност. Канцлерът също ги не помни. И до през днешния ден тайните служби и министерства се обкръжават в безмълвие, когато става дума за тяхното присъединяване в следствието. А пред съда беше изправена единствено една дребна част от огромната група поддръжници.

Омразата стигна и до Народното събрание

Провалът на страната обаче е доста по-голям. Защото преди време канцлерът даде обещание да подходи твърдо против всички, които " преследват други хора поради техния генезис, цвят на кожата и вяра ". Шест години по-късно обаче расизмът и националистическото мислене към този момент са се настанили в обществото, даже и в немския парламент, откъдето партията " Алтернатива за Германия " надига нападателен глас на омразата. При това процесът против " Националсоциалистически незаконни " потвърди, че омразата убива.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР