БЧК и българският офис на Световната здравна организация (СЗО) стартират

...
БЧК и българският офис на Световната здравна организация (СЗО) стартират
Коментари Харесай

БЧК и СЗО със съвместен проект за подпомагане на украинските граждани в България

БЧК и българският офис на Световната здравна организация (СЗО) започват работа по взаимен план „ Подкрепа на БЧК от СЗО за жители на Украйна “, за здравно подкрепяне на украинските жители, потърсили протекция у нас.

Проектът ще се извършва в областите София, Варна и Бургас и включва действия по закупуване на лекарства, медицински произведения, покриване на разноски за проби и хирургични интервенции, както и обезпечаване на медицински съветник за всеки от районите. В пет нови области в страната ще бъде уголемен и обсегът на съществуващия Контактен център за психосоциална поддръжка – Благоевград, София-област, Хасково, Търговище и Монтана. Допълнителна поддръжка ще получи и съществуващата телефонна линия за здравни съвещания на БЧК. Предвижда се първият стадий на плана да завърши до края на 2022 година

„ Радвам се, че СЗО се обърна към нас, с цел да можем дружно да се оправим с част от проблемите, свързани с украинската рецесия, изключително във връзка с някои здравни аспекти като медицински прегледи, обезпечаване на лекарства и лекуване “. Това съобщи генералният шеф на БЧК проф. доктор Красимир Гигов по време на среща в централата на организацията, във връзка началото на плана.

Според ръководителя на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров е доста значимо, изключително в сложното време, в което живеем, хората да знаят, че има на кого да разчитат. „ Нашите две организации би трябвало да вървят дружно, тъй като задачите и дилемите, които стоят пред нас, са общи. Вярвам, че резултатът от партньорството ни ще бъде повече от отличен, тъй като тук Вие ще работите с едни от най-хубавите експерти “, акцентира акад. Григоров.

От своя страна, представителят на СЗО в България доктор Скендер Сила благодари на БЧК за партньорството и голямото количество свършена работа. Той цитира и латинската поговорка, съгласно която никой не може да бъде по-добър доктор от правилния другар, „ А ние считаме БЧК за наш другар “, сподели доктор Сила. Той акцентира, че точно БЧК стои покрай хората в потребност и насочи покана към организацията да се включи в идната конференция, отдадена на търсенето и намирането на способи за укрепване на здравната система при бъдещи рецесии.

В срещата участваха още зам. генералният шеф на БЧК доктор Надежда Тодоровска, програмният управител на Бежанско-мигрантската работа на организацията Нела Вампорова, специалистът по публично здраве в офиса на СЗО доцент доктор Михаил Околийски, както и Дженифър Мелгаард и Лора Маринова, също от СЗО-България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР