Базираният на изкуствен интелект фишинг засяга над 90% от организациите(снимка:

...
Базираният на изкуствен интелект фишинг засяга над 90% от организациите(снимка:
Коментари Харесай

AI допринася за силния ръст на имейл атаките


Базираният на изкуствен интелект фишинг визира над 90% от организациите
(снимка: CC0 Public Domain)

Имейл офанзивите са се нараснали с 222% през втората половина на предходната година, съгласно отчет за киберзаплахите на Acronis. Данните за интервала юли-декември 2023 година акцентират повишаването на офанзивите, генерирани от изкуствен интелект.

Доставчиците на ръководени услуги и дребните и междинните предприятия са на фокус, сочи анализът на данни от повече от 1 000 000 неповторими крайни устройства в 15 страни. Базираният на изкуствен интелект фишинг визира над 90% от организациите и способства за повишаване на имейл офанзивите с 222% през 2023 година спрямо втората половина на 2022 година
още по темата
Acronis е блокирала близо 28 млн. зловредни линкове на крайни устройства през четвъртото тримесечие на 2023 година, което съставлява понижение от 36% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 година

33,4% от получените имейли са разпознати като спам, а 1,5% от тях съдържат малуер или фишинг линкове. Средната дълготрайност на живота на даден злотворен програмен продукт в естествена среда е 2,1 дни.

Рансъмуерът остава съществена опасност за огромни и междинни бизнеси, както и за държавния бранш и бранша на опазването на здравето през второто полугодие на 2023 година Крадците на данни са втората по периодичност опасност, причина за множеството течове на информация.

Известни рансъмуер групи през 2023 година са LockBit, Cl0P, BlackCat / ALPHV, Play и 8Base. Групата ALPHV, която ФБР проверява, е съумяла да проникне допълнително от 1000 крайни устройства, поискала е откуп от повече от 500 млн. щатски $ и е получила над 300 млн. $ от заплащания за рансъмуеър. Въпреки намаляващия брой разновидности на рансъмуеър, бизнесите не престават да губят данни и да търпят финансови загуби, сочи анализът.

Фишингът и имейл офанзивите остават главните способи на заразяване. Общият брой на засечените имейл офанзиви през 2023 година е повишен с 222%. При организациите се следи нарастване на броя на офанзивите с 54%.

Киберпрестъпниците употребяват злонамерени принадлежности, основани на изкуствен интелект, като WormGPT, FraudGPT, DarkBERT, DarkBART and ChaosGPT. Публичното анонсиране на ChatGPT е довело до увеличение на използването на генеративен изкуствен интелект за хакерски атаки, акцентира отчетът.

“По света се вижда тревожна наклонност, при която злонамерено настоящи лица не престават да употребяват ChatGPT и други сходни системи, с цел да покачат успеваемостта на хакерските атаки, да основават злотворен код и да автоматизират нападенията ”, разяснява Кандид Вюст, вицепрезидент Продуктов мениджмънт в Acronis. Корпорациите би трябвало да приоритизират потребността от сложни решения за киберзащита, с цел да подсигуряват непрекъснатостта на своя бизнес, добави той.

Според отчета, по-сложните тактики като офанзиви върху веригата на доставките, офанзиви с потребление на изкуствен интелект и други ще се засилят в бъдеще. Доставчиците на управляеми услуги би трябвало да бъдат готови за закани, при които нападателите употребяват тяхната инфраструктура, с цел да нападат крайни клиенти, акцентира отчетът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР