Базираната във Виена и работеща в цяла Европа най-авторитетна организазия

...
Базираната във Виена и работеща в цяла Европа най-авторитетна организазия
Коментари Харесай

БАБХ не само убива животните, но и държавността, сече 4 лапи

Базираната във Виена и работеща в цяла Европа най-авторитетна организазия за отбрана на животните 4 лапи съобщи: "През миналите седмици в четири села в област Ямбол (Воден, Странджа, Шарково и Крайново) и едно в област Бургас (Кости) в непосредствена непосредственост до границата ни с Република Турция бяха оповестени огнища на заболяването чума по дребните преживни животни.

По предписание на Българска организация по сигурност на храните стартира умъртвяване на всички овце и кози в регионите към тези села, като досега са евтаназирани към 4000 животни. Животновъдите и жителите от засегнатите региони не бяха осведомени за плануваните ограничения, като тук-там даже не бяха позволени от полицията до стопанствата си до момента в който в тях се извършваше наложително умъртвяване на животните.

ЧЕТИРИ ЛАПИ смята, че крайните ограничения, които Българска организация по сигурност на храните подхваща умъртвявайки здрави животни, разрушават доверието сред изпълнителната власт и животновъдите.

Престаравайки се да покаже пред Европейската комисия, че е способна бързо да се оправи с едно ново за Европейски Съюз заболяване и да завоюва нейното доверие, БАБХ загърби ползите на дребното отглеждане на животни в пограничните райони и загуби поддръжката освен на фермерите, само че и на обществеността, като по този метод нанася сериозен удар по държавността у нас.

Мерките, на които организацията заложи, са прибързани и в някои случаи даже в несъгласие с европейското законодателство. Директива 92/119/ЕО за въвеждане на общи ограничения на Общността за битка с някои заболявания по животните задължава при подозрение за пораждане на болестта чума по дребните преживни животни да бъдат лимитирани придвижването на животните, търговията с животни и откритата паша, а при потвърждаване на болестта – умъртвяване на животните в съответното наранено стопанство, както и възбрана за търговия, паша и превоз на животни в 3-километрова защитна зона към огнището.

Практическото управление за битка с чумата по дребните преживни животни на БАБХ, признато въз основа на условията на същата Директива, също по този начин не планува всеобщо умъртвяване на недоказано заболели животни в надзорната зона. Недоверие към дейностите на БАБХ буди и фактът, че в някои случаи към всеобщото умъртвяване на животни е пристъпено преди съществуването на болестта да бъде доказано от Референтната лаборатория на Европейски Съюз за чума по дребните преживни животни в Монпелие (определена с Регламент 2017/212 на Европейски Съюз от 07.02.2017 г.). Това е в директно нарушаване на ограниченията, планувани от европейското законодателство. В с. Кости, община Царево, са умъртвени близо 400 животни без въобще проби да са изпращани до същата лаборатория.

Самият вирус на чумата по дребните преживни животни не е резистентен и когато попадне в околната среда оцелява до 72 часа. От друга страна, инкубационният интервал на вируса един път попаднал във възприемчиво животно е до 21 дни, само че в общия случай – не повече от 10 дни, след което животното може да прояви някой от признаците на болестта. Това значително дефинира карантинирането на животни, за които няма данни да са болни, само че попадат в зоните към огнищата, като съответна мярка както за ограничението на болестта, по този начин и за спасяването им.

Подходът на липса на бистрота и държане на локалните хора в незнание разрушава доверието в държавните институции и основава опция за разпространяване на всевъзможни клюки, за операция на публичното мнение и потребление на нещастието на животновъдите за реализиране на разнообразни користни цели. В резултат ограничението на болестта ще стане още по-трудно, защото има заплаха огромна част от животните ще бъдат незаконно изнесени от контролните зони към огнищата и продадени в прилежащи общини или области.

Ръководството на Българска организация по сигурност на храните явно не може да се оправи съответно със обстановката. Само от началото на 2018 година това е следващ скандал, в който организацията взе участие. За да бъде обезпечена естествената работа на БАБХ като надзорен орган, следящ както за здравния статус на животните, по този начин и за хуманното отношение към тях, е нужна незабавна промяна и преструктуриране на организацията. "

Източник: four-paws.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР