Базираната в Обединеното кралство частна компания First Light Fusion стана

...
Базираната в Обединеното кралство частна компания First Light Fusion стана
Коментари Харесай

Технология за предизвикване на термоядрена реакция с кварцов снаряд е тествана при екстремно налягане

Базираната в Обединеното кралство частна компания First Light Fusion стана първата, която получи позволение за опити с Z-Machine в Националните лаборатории Sandia (SNL). Компанията е създала неповторим „ бустер “ на налягането, който да задейства реакциите на термоядрен синтез.

Eкспериментите в американското оборудване разрешиха платформата да бъде тествана при недостижими до момента равнища на налягане.

Принципът на пускане на термоядрена реакция на платформата на First Light Fusion се основава на основаването на условия към горивната цел, при които по-леките атоми преодоляват отблъскването на Кулон и се сливат, с цел да образуват по-тежки. При това се освобождава доста сила. В токамаците да вземем за пример, за тази цел се употребяват температури от над 100 000 000°C. Но е допустимо да се мине и по различен път и по-специално да се мине без магнитно ограничение. За тази цел е изобретено инерционното ограничение, при което към горивото се основава рисково налягане, да вземем за пример посредством някакъв тип удар.

Z-Machine в лабораториите Sandia се счита за най-мощната импулсна електрическа машина от този вид в света. Европа също разполага с сходно устройство – Machine 3, само че то е доста по-слабо във връзка с успеваемостта. Британците трябваше да преминат на по-високо равнище, с цел да потвърдят характерностите на патентованото налягане на „ ускорителя “. С оптималната изходна мощ от 80 трилиона вата, американското устройство употребява електромагнит за изстрелване на снаряди с по-висока скорост от всяко друго устройство в света.

First Light Fusion е получила или закупила правата върху три изстрела. Като цяло Z-Machine изстрелва към 200 изстрела годишно.

Успешният първи опит на First Light сложи нов връх за налягането на кварца в оборудването на Sandia, като го увеличи от 1,5 тераскала (TPa) на 1,85 TPa, като в същото време резервира пробите и обезпечи условия за осъществяване на нужните измервания.

Тестовете потвърдиха валидността на употребяваните теоретични модели и дизайна на прототипа на запалителната система.

Интересно е, че преди към година First Light Fusion подписа съглашение с Британския орган за атомна сила (UKAEA) за планиране и създаване на оборудване, в което да се обитава новият демонстратор Machine 4. Началото на строителството е планувано за тази година в кампуса Culham в Оксфордшир. Очаква се оборудването да стартира да действа през 2027 година.

Бихме желали да прибавим, че инсталацията Machine 4 на First Light Fusion ще предава сила на горивната цел посредством удар на кварцов снаряд, интензивен до скорост 60 километра в секунда. При попадане в целта неповторимият „ ускорител “ на компанията ще форсира продуктите на удара до 200 км/сек и ще ги концентрира върху горивната цел под формата на сферични талази, които смачкват целта. Комбинацията от кинетично и лазерно влияние дава обещание да понижи доста потреблението на сила на термоядрената апаратура. Въпреки това Machine-4 ще бъде и доказателство за концепцията, която ще бъде доста, доста надалеч от същинска термоядрена централа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР