Байдънс ще посети Хаваите в понеделник след горските пожари в Мауи

...
Президентът Джо Байдън и първата дама д-р Джил Байдън ще
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън и първата дама д-р Джил Байдън ще пътуват до Хаваите в понеделник, съобщи Белият дом, докато усилията за търсене, спасяване и възстановяване продължават след опустошителните горски пожари там.

„Президентът и първата дама ще отпътуват за Мауи в понеделник, 21 август, за да се срещнат с лицата, реагиращи първи, оцелелите, както и с федерални, щатски и местни служители след смъртоносните горски пожари на острова“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в изявление.

Планираното посещение идва на фона на нарастващ натиск върху Байдън, който – въпреки че миналата седмица подписа федерална декларация за бедствие – само пестеливо спомена бедствието, оставило най-малко 100 жертви. Относителното мълчание не остана незабелязано от критиците на Байдън, включително бившия президент Доналд Тръмп и други републиканци, а през последните дни администрацията на Байдън популяризира ангажимента си да помогне на местните власти да се възстановят и възстановят.

Байдън, каза Жан-Пиер, „ще видят от първа ръка въздействието на горските пожари и опустошителната загуба на живот и земя, настъпила на острова, както и ще обсъдят следващите стъпки в усилията за възстановяване“.

Байдън каза в Уисконсин във вторник, че не иска президентско посещение, което изисква значителна сигурност и оперативен отпечатък, да попречи на усилията или да отклони ресурсите за реагиране на място.

Но Губернаторът от Демократическата партия на Хаваите Джош Грийн, каза Жан-Пиер, „препоръча, че се очаква усилията за търсене и възстановяване да бъдат на етап в началото на следващата седмица, за да се даде възможност за президентско посещение.“

Байдън поддържа тесен контакт с висши служители, включително Грийн, делегацията на Конгреса на Хавай и ръководството на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации.

Белият дом също се опита да обясни подробно стъпките, които администрацията предприема в подкрепа на усилията за възстановяване на Мауи, включително повече от 500 федерални служители на място. Наред с помощта на бреговата охрана и флота на САЩ при търсене и спасяване се предоставят заеми за бедствия, Министерството на земеделието на САЩ одобри детско хранене и обезщетения за SNAP, а Министерството на отбраната помага за преместването на доставки в щата, в допълнение към други стъпки.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР