Бавно охлаждащ се звезден въглен, известен като бяло джудже, с

...
Бавно охлаждащ се звезден въглен, известен като бяло джудже, с
Коментари Харесай

Бялото джудже: Звезден канибал с белег от планетарни останки

Бавно охлаждащ се звезден " въглен ", прочут като бяло джудже, с белег на " лицето ", дава нова визия за държанието на някои звезди " канибали " в края на виталния им цикъл , съобщи Ройтерс, базирайки се на обява в сп. " Астрофизикъл джърнъл летърс ".

С помощта на основания в Чили Много огромен телескоп на Европейската южна обсерватория откривателите са проучили бяло джудже, намиращо се на към 63 светлинни години от Земята. Светлинната година е дистанцията, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона километра.
 
Подобно на всички бели джуджета, то е извънредно компактно, защото събира към 70 % от масата на Слънцето в обект с размерите на Земята.

Astronomers observe scar on white dwarf 'cannibal' star
— Reuters (@Reuters)
Звезди с маса до осем пъти по-голяма от тази на нашето Слънце наподобява са обречени да завършат виталния си път като бели джуджета. 

Наблюдаваното бяло джудже е почнало живота си като звезда с маса към два пъти по-голяма от тази на Слънцето, като е живяло евентуално 1,2 милиарда години, преди да навлезе в " предсмъртните си страдания ".

Астрономите са открили, че тези звезди гълтам фрагменти от планети и луни, както и метеорити. В новото проучване експертите за пръв път са разкрили издайнически симптом за този развой - белег върху повърхността на бялото джудже, формиран от железни детайли от планетарен откъс или метеорит, който то е погълнало.

Не е ясно какъв вид тяло е оставило белега, който включва желязо, никел, исполин, хром, магнезий и други детайли.

Изследователите са останали сюрпризирани от откритието, защото са предполагали, че отломките ще се смесят с останалия материал на повърхността на бялото джудже, отбелязва водещият създател Стефано Бануло. 

Много бели джуджета имат диск от парчета, който обикаля към тях - остатъци от планетарна система. Този материал последователно пада върху повърхността на звездата.

" Казваме, че атмосферата на тези звезди е " нечиста с железни детайли ", отбелязва Бануло.

" Нашето Слънце ще се трансформира в бяло джудже след 5 милиарда години и евентуално ще бъде нечисто от нашата планетарна система ", добавя Джей Фарихи от изследователския екип.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР