Бавно и полека жп транспортът у нас крета и се

...
Бавно и полека жп транспортът у нас крета и се
Коментари Харесай

Наливат над 1.3 млрд. лв. в жп проекти с европейско финансиране

Бавно и бавно жп превозът у нас крета и се пробва да се модернизира. Заделят се пари от държавния бюджет и от европейски оперативни стратегии, само че като че ли нещата не се трансформират очевидно.

И през изминаващата година отброихме няколко плана за над един милиард лв., само че все не ни се има вяра към този момент, че нещо може да се промени. Или по-скоро ни се коства, че просто изоставаме от динамичното време към нас. Искаме да сме жп взаимозависимост, чакаме отсам да премине Пътят на коприната, само че... изоставаме с електрификацията на жп мрежата, скоростта на влаковете на места е по 160 км... В същото време прилежаща Турция щурмува Европа със скоростен трен с 250 км/час.

От Националната компания "Железопътна инфраструктура " са подписали през последните дванадесет месеца контракти за строителство за над 1.3 милиарда лева по планове с европейско финансиране, оповестиха от държавната компания. Хубаво като цифри, само че подозренията за крайния резултат сякаш са повече.

Проектите с европейско финансиране са огромни планове, които не завършват в границите на една или няколко години и резултатът от тяхното създаване не може да се чака напълно толкоз скоро, споделят от държавната компания.

Общо 675 092 693 лв. без Данък добавена стойност са планувани по Оперативна стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година " за рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас, Фаза 2, оповестяват от националната компания "Железопътна инфраструктура ".

По нея е планувана рехабилитация на три жп сектора. Стойността на контракта за строителство на трасето сред Стралджа и Церковски е 3 789 982,49 лева без Данък добавена стойност. Той към този момент е завършен на 18 април предходната година.

За рехабилитация на железопътния сектор Скутаре-Оризово са заделени 68.80 млн. лв. без Данък добавена стойност по контракта за строителство. До края на тази година се чака сключване на АКТ 16, защото цялата работа към този момент е свършена. Резултатът би трябвало да е повишение на скоростта - с осъществената работа са достигнати плановите параметри - 160 км/час за пътнически и 120 км./час за товарни влакове.

Договорът за рехабилитация на железопътен сектор Оризово-Михайлово е на стойност 217 982 167.08 лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 49 месеца. Документът беше подписан на 7 ноември тази година.

Ще се извърши и реорганизация на стрелковото развиване на гара Зимница и рехабилитация на контактната мрежа в гарите Зимница и Стралджа. Договорът за строителство е подписан на 30 септември тази година. Той е на стойност 27 470 887.19 лв. без Данък добавена стойност, а изпълнителят има 36 месеца да извърши нужните действия.

За планиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив-Бургас са планувани 184 999 094.47 лева без Данък добавена стойност. Съгласно контракта за строителство, подписан на 3 октомври тази година, период за осъществяване е закрепен на 48 месеца.

Държавната компания "Железопътна инфраструктура " работи и по модернизацията на железопътната линия София - Пловдив и по-конкретно в жп сектора Елин Пелин - Костенец, като общата стойност на плануваните действия е за 1 024 330 000 лева без Данък добавена стойност. Подписан е контракт за строителство за железопътен сектор Елин Пелин-Вакарел. Отсечката е ЛОТ 1 от плана на стойност 498 800 012 лв. без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 72 месеца според подписания контракт на 27 ноември тази година.

Другият огромен план, не като стойност, а като значение, е за реорганизация на гаровите комплекси Подуяне, Искър и Казичене, които имат основно място в жп мрежата в Южна България. Той е на обща стойност 7 403 472 лева без Данък добавена стойност и включва: цялостно възобновяване на приемните сгради, възстановяване на градивното положение на постройките, замяна на инсталациите в постройките, осъществяване на мероприятия за енергийна успеваемост ефективност, внедряване на модерни осведомителни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на близките пространства, осъществяване на мероприятия за безвредна и налична среда.

Рехабилитацията на гаров комплекс жп гара Подуяне според контракта за строителство, подписан на 25 април тази година, ше коства 2 903 166. 23 лева без Данък добавена стойност. Срок за осъществяване е 15 месеца, като досега са изпълнени 40% от плануваните действия.

За обект "Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Искър " за планувани 1 212 239 лв. без Данък добавена стойност. Договорът за строителство е подписан на 25 април тази година. Срокът за осъществяване е 12 месеца, като са осъществяване 20% от плануваните работи.

Общо 1 115 653.37 лв. без Данък добавена стойност са планувани за рехабилитация на гаров комплекс жп гара Казичене според контракта, парафиран на 13 септември тази година. Избраният реализатор има 12 месеца за работа.

В бизнес програмата на Нациоанална компания "Железопътна инфраструктура " е планувана и реорганизация на гаров комплекс Карнобат, която е на обща стойност 4 142 125 лева без Данък добавена стойност. Тя включва цялостно архитектурно възобновяване на приемното здание, отговарящо на всички европейски условия за енергийната успеваемост, техническа сигурност и налична среда. Договорът за строителство е подписан на 25 януари тази година. Срокът за осъществяване е 24 месеца, а към този момент са осъществяване 30% от дейностите.

Подготвя се и реорганизация на гаровите комплекси в Стара Загора и в Нова Загора, която е на обща стойност 16 519 338.66 без Данък добавена стойност.

За реконструкцията на гаровия комплекс Стара Загора са планувани 9 726 944.27 лв. без Данък добавена стойност според контракта за строителство. Срокът за осъществяване е 24 месеца. Проектът е почнал на 29 ноември тази година - все още се извършва техническо планиране, като гала по "първа копка " на обекта се възнамерява да бъде извършена април месец 2020 година.

Индикативната стойност за осъществяване на обекта "Реконструкция на гаров комплекс Нова Загора " е 3 151 502.16 лева без Данък добавена стойност. Предстои наново оповестяване на открита процедура по Закон за обществените поръчки за избор на реализатор.

В сегашния програмен интервал с обезпечено европейско финансиране е построяването на осигурителна техника в сектора Русе - Каспичан (в Североизточна България) на стойност 42 млн. лева, като за посочения сектор процедурите за строителство на стоманения път към този момент са почнали. На стадий планиране е модернизацията на жп възли Горна Оряховица, Русе, Варна, диспечерско ръководство в Горна Оряховица и рационализация на жп линията от Мездра до Горна Оряховица.

По Механизма за свързване на Европа ще се извърши рационализация на жп сектора Костенец-Септември, по линията София-Пловдив-Бургас. Договорът за строителство беше подписан на 12 август през тази година и е на стойност 379 989 739.23 лева без Данък добавена стойност. Документът планува период за осъществяване 60 месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР