Батуми. “На тези избори Грузия показа зрелостта на своята демокрация.

...
Батуми. “На тези избори Грузия показа зрелостта на своята демокрация.
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: На изборите за президент Грузия показа зрелостта на своята демокрация

Батуми. “На тези избори Грузия сподели зрелостта на своята народна власт ". Това съобщи специфичният координатор на задачата на ОССЕ за президентските избори в Грузия Кристиан Вигенин на конференция в Батуми, на която бяха показани предварителните изводи на интернационалните наблюдаващи, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Той акцентира, че до момента в който се приветстват достиженията, значимо е да се отчетат и минусите на средата, в която е провеждана акцията, финансирането и правната рамка, като цяло. " Надявам се, народът на Грузия да вземе интензивно присъединяване във втория тур на изборите и резултатите изцяло да отразяват тяхната воля ", сподели още Вигенин. Според предварителните изводи на ръководената от него наблюдателна задача, по време на изборите са били спазени главните свободи, претендентите са провели акциите си свободно, а гласоподавателите са имали същински избор.
Вигенин изясни, че е имало случаи на корист с административен запас и висши държавни представители са взимали присъединяване в акцията, а по време на няколко събития е имало нарушавания, както и случаи на вандализъм в кампанийни офиси и с кампанийни материали. Според него акцията е била доминирана от поляризирани тематики, отрицателни и остри обвинявания сред ръководещите и една от опозиционните партии. " Появиха се терзания за събирането на персонални данни на гласоподаватели от страна на ръководещата партия и напрежение, обвързвано с изборния ден ", изясни той.
Вигенин акцентира, че огромният дисбаланс в даренията и извънредно високият предел на разноските в допълнение са съдействали за неравнопоставеността сред претендентите. " Въпреки това изборният ден, като цяло, беше извършен по професионален, законов и транспарантен метод. Гласуването беше оценено позитивно, макар някои процедурни проблеми по време на броенето и обстоятелството, че доста наблюдаващи, от страна на цивилен организации и представители на медиите, действаха в интерес на политически партии ", сподели още той.
Вигегин акцентира, че заключенията са направени благодарение на наблюдателна задача, която повече от месец е събирала данни за изборния развой, а краткосрочните наблюдаващи са били близо 400 от 40 страни. Народният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Петър Витанов бе наблюдаващ на изборите в черноморския град Батуми. По закон вторият тур на изборите би трябвало да се организира не по-късно от 1.12, а на него ще се явят, с разлика от към 1%, самостоятелният претендент Саломе Зурабишвили, подкрепена от ръководещата партия " Грузинска фантазия " и претендентът на главната опозиционна мощ Обединено Национално Движение Григол Вашадзе.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР