Бащите и осиновителите на дете до 8-годишна възраст вече имат

...
Бащите и осиновителите на дете до 8-годишна възраст вече имат
Коментари Харесай

Платеният отпуск за бащите на деца до 8 години е обнародван

Бащите и осиновителите на дете до 8-годишна възраст към този момент имат право на нов заплатен отпуск от два месеца, за който ще получават обезщетение от 710 левана месец - това плануват промени в Кодекса на труда, които са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

За да може този отпуск да се употребява обаче, е належащо държавното управление да одобри разпоредба, с която да се регламентира методът на използването му

Размерът на компенсацията за бащите е що се касае за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст и ще се дефинира всяка година с бюджета. 

Окончателно: Бащите ще могат да употребяват два месеца отпуск за дете до 8г.

Очаква се напълно скоро да бъде призната разпоредба на Министерски съвет за установяване на реда и метода за прилагане на новия тип заплатен отпуск за бащите и осиновителите за развъждане на дете до 8-годишна възраст. 

Вероятно това ще бъде наредбата за работното време, почивките и отпуските. Промените в Кодекса на труда плануват, този, които желае да употребява новия отпуск, да уведомява работодателя си минимум 10 работни дни авансово. 

 istock istock
Друг акцент в обнародваните промени е това, че се вкарва период на изпитване за служащите от един месец, а не до 6 месеца, както беше до момента. Условието е, работата да е за период по-кратък от една година. Има и нови правила за облекчени условия на труд за работещи, които имат фамилни отговорности и се грижат за деца и други подвластни членове на фамилиите по съществени медицински аргументи, известни като права на работни и служителя за съвместяване на трудовите и фамилните отговорности. 

Те ще могат да оферират документално на работодателя си промени за несъмнено време на продължителността и разпределението на работното си време или прекосяване на работа от разстояние.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР