Бащата на арестувания бизнесмен Николай Банев е починал тази сутрин,

...
Бащата на арестувания бизнесмен Николай Банев е починал тази сутрин,
Коментари Харесай

Бащата на Николай Банев почина

Бащата на задържания предприемач Николай Банев е умрял тази заран, заяви  позовавайки се на източници, близки до фамилията.

Бай Данчо отдавна боледувал и е бил и в болница. Синът му Николай не могъл да го види преди заминаването си за Франция, а завръщането му оттова, както знаем, беше под ескорт.

Погребението ще бъде в Хасково.

Възрастните Йордан и Мария Баневи имат имение в хасковското село Спахиево. Синът и внуците рядко посещавали дядо си, а брачната половинка му Мария е дейна бизнесдама около компаниите на сина си, както и като хасковски филантроп.

В двора на имението на старите Баневи има всичко за спокоен живот и отдих – басейн, тенискорт и даже яхта, само че солидният зид, опасващ имението, преди време притегли вниманието на Строителен надзор и беше умишлен за срутване.

Бай Данчо бил мощно смутен от разправиите с булдозерите. Употребил директно силите си голяма сила да апелира в съда решението на „калпазаните“ от строителния контрол. По тези и други аргументи, известни сега, синът му Николай криел от татко си огромна част от неприятностите си, само че по този начин или другояче, възрастният човек се осведомявал за много неща около сина и снахата от вестниците и бил надълбоко наскърбен от „лошите приказки“ за сина му. До края си върлият остарял болшевик и Държавна сигурност полковник, вярвал че синът му е лоялен бранител на обществено слабите и извършва партиен дълг – да „пази националното имане“ като очите си.

Някога, в двора на с. Спахиево, бил остарелият дом на починалия Банев и скривалището, където се укривали партизани. Всъщност, кариерата на Николай Банев потръгва около заслугите на татко му преди 9 септември 1944. На къщата има паметна плоча, като в соц времената.

Йордан Банев е авторитетна персона в средите на алените – приет е за един от най-младите дейни борци срещу фашизма и капитализма. Редом с него имала заслуги и сестра му Янка Банева – майка на телевизионната водеща Люба Кулезич.

Бай Данчо се оженил за брачната половинка си Мария, когато тя била още ученичка. Тази част от биографията му за малко да му сътвори проблеми измежду „другарите“, които строго съблюдавали за морала в партийните редици. Времената се сменят и сегашната Мария Банева към този момент е притежател на положителни придобивки около сина си. Мария Банева е деен консултант на сина си Николай по множеството каузи на фамилията.

Хасковлии имат положително мнение за възрастния Йордан Банев. Мнозина от по-старото потомство споделят, че е почтен човек. Със сигурност бай Данчо ще бъде изпратен като подобен. Върху положителното му име хвърля сянка само сагата с Николай Банев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР