Бащата на 16-годишното момче, което беше задържано за подготвяне на

...
Бащата на 16-годишното момче, което беше задържано за подготвяне на
Коментари Харесай

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Бащата на 16-годишното момче, което беше арестувано за приготовление на терористично нахлуване, персонално е подал сигнала към родните служби. Това съобщи пред Нова юристът на момчето.

Родителите на задържаното момче първи забелязали неговата обязаност с радикални идеологии. Затова те алармирали службите, съобщи бранителят Емил Велинов.

По думите му бащата решил да се обърне към управляващите, тъй като не знаел по какъв начин да реагира , с цел да се оправи със създалата се обстановка.
 Терористите от ДАЕШ с месеци
Терористите от ДАЕШ с месеци " обработвали " 16-годишния да удари в Пловдив

Имал знаме на " Ислямска страна ", пращали му клипове

Според юриста момчето безспорно е жертва на интернет. " Всички деца какво споделят - сърфирайки си из интернет, инцидентно попада на уебсайт, стартира да си кореспондира с някакъв човек. Този човек малко по-малко стартира да му споделя какъв брой е добър, какво е положително, какво е неприятно ", изясни юристът.

Защитникът не знаел дали откритите предмети в спонтанната лаборатория на момчето са бомби или взривоопасни. " Те не съставляват заплаха. Те се продават свободно. Абсолютна жертва на интернет ", сподели още веднъж Велинов.

Пред " 24 часа " бранителят изясни, че момчето е гледало клипове на ДАЕШ от детско любознание . Това му увлечение било отминало от дълго време.

От коментара му пред вестника излиза наяве, че бащата на момчето потърсил помощ в ДАНС още преди 1 месец. Тогава той открил, че държанието на сина му се е трансформирало.

По думите на юриста бащата споделил на службите и че в телефона на момчето имало чат връзки със структури, свързани с фундаменталисти.

Бащата взел телефона на момчето и по този начин го лишил от всевъзможни контакти.

Според юриста момчето е мъдро и образовано дете от обикновено семейство с още 2 по-малки деца. 16-годишният посещавал елитна гимназия в града.
 Хванаха малолетен джихадист, готвел терористична офанзива в Пловдив Обновена
Хванаха малолетен джихадист, готвел терористична офанзива в Пловдив

За първи път у нас е предотвратен терористичен акт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР