Баща ми е счетоводител. Той е следвал счетоводство в университета

...
Баща ми е счетоводител. Той е следвал счетоводство в университета
Коментари Харесай

Работата, която отговаря най-добре на вашите качества и умения

Баща ми е счетоводител. Той е следвал счетоводство в университета и по-късно е приключил MBA (магистратурата по бизнес администрация). Като квалифициран експерт-счетоводител, неговата работата изискваше непрекъснато да бъде осведомен с последните трендове в данъчното законодателство и другите публични практики.

Ако ви попитам какво тъкмо смятате, че прави счетоводителят, може би ще ми отговорите, че неговата работа включва основаване и сключване на данъчни заявления и финансовите доклади. Този отговор, несъмнено, е в огромна степен правилен, само че той надалеч не разкрива цялата картина.

През годините татко ми е прекарвал доста време в работа със притежатели на компании и бизнесмени, които са търсили от него препоръки за това по какъв начин да подобрят бизнеса си. Той е свързвал хората от една компания с тези от друга, когато това е било от взаимна полза и за двете страни. Намирал е запаси за финансиране на бизнесмени, които са имали страхотни хрумвания, само че не са разполагали с нужните средства, с цел да ги осъществят. Предполагам, че последното е било обичаната част от неговата работа.

В последна сметка се оказва, че в нашето професионално всекидневие ние вършим доста неща, които в действителност не са публично част от длъжностната ни характерност. Има даже случаи, в които „ главните длъжности “ в действителност играят относително дребна роля в нашето всекидневие и не са от изключително значение за триумфа на кариерата ни. Как тогава може да разберете какво тъкмо включва вашата работа и да намерите такава, която да дава отговор на вашите ползи и мощни страни?

Както пиша в книгата си „ Bring Your Brain to Work “, едно от най-важните неща, от които се нуждае всяка организация, която желае чиновниците й да дават най-хубавото от себе си, е „ екип от ментори “. Ключовата характерност на тези екип е, че те съдържат „ суперзвезди “ – хора, които са постигнали забележителен триумф в бизнеса и могат да бъдат за образец на по-младите и неопитни чиновници. Когато говорите с тези хора, вие можете да разберете какви са уменията, които те употребяват в всекидневието си и които са ги издигнали до позицията, която заемат през днешния ден. Това ще ви помогне да вникнете под повърхностния пласт на длъжностните характерности. Търсете работа, в която скритите задания и отговорности дават отговор на вашите качества и на това, което обичате да вършиме.

Друга потребна тактика за намирането на вярното работно място изисква от вас да се превърнете в един самобитен етнограф на работното място. Етнографията нормално се занимава с проучването на обичаите, традициите, бита и културата на разнообразни групи, райони или страни, само че в този случай става въпрос за наблюдението на фирмената просвета и взаимоотношенията сред обособените чиновници, мениджъри и ръководители.

Лесно е човек да се изолира от сътрудниците си и да не обръща доста внимание на това, което те вършат, когато е покрит с работа и задания. Колкото повече внимание обръщате на работата на другите обаче, толкоз по-добра ще бъде визията ви за това кои хора в офиса прекарват най-вече време, работейки по задания, отговарящи на вашите умения и качества. Едва когато си изградите положително схващане за цялостната работна просвета и конструкция на вашето работно място ще можете да потърсите позиция, която ще ви разреши да бъдете най-хубавото си Аз.

На последно място, само че не и по значение, би трябвало да знаете, че всяка работа включва скрити условия и потребности, които може да покривате, даже и да не го осъзнавате. С времето ще откриете тези непознати пластове на вашата работа и ще видите, че качествата ви могат да бъдат потребни и по различен метод. Както споделих първоначално, татко ми прекара огромна част от кариерата си в съветване на бизнесмени и свързване на разнообразни бизнеси.

Не всеки счетоводител прави тези неща, само че при него нещата са се развили по натурален метод, защото той е имал нужните качества и ползи, с цел да отговори на характерните потребности на тези хора. По тази причина той е провел работата си по подобен метод, че тя да отразява по-добре нещата, в които е добър.

Макар че сходна опция може да не се открие пред вас още от първия ви ден в работата, с времето вие може да работите с вашите ръководители и мениджъри с цел да изградите набор от задания и задължения, които дават отговор най-добре на вашите умения и гении.

………

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР