Баш баш майсторите е поредица на lifestyle.bg, която разказва за

...
Баш баш майсторите е поредица на lifestyle.bg, която разказва за
Коментари Харесай

Момчето, което придава уникални форми на всяко дърво

Баш баш майсторите е поредност на lifestyle.bg , която споделя за хора с разнообразни ползи и специалности, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички тези, чиято работа незабелязано употребяваме като извор на ентусиазъм.

Като горди притежатели на забележителна сбирка от обеци, постоянно сме държали " съкровищата " си, събирани от всяка част на света, да бъдат съхранявани на подобаващото място. Затова и дълго време търсихме кутия за бижута, която да е повече от просто резервоар. Искахме красива, друга и неповторима - кутия с темперамент. И по този начин напълно инцидентно попаднахме на Rukan, чийто дървени творения са тъкмо това.

Зад дървените изработки на, сред които се открояват както поставки за вино и кутии за бижута, по този начин и дъски за рязане и купи, в действителност стои Филип Рачев от Велико Търново. Той приключва маркетинг във Великотърновски университет " Св. св. Кирил и Методий ", само че работи доста малко по специалността си.

Бързо осъзнава, че дървообработването, което постоянно е било негова огромна пристрастеност в живота, е нещото, с което иска  да се занимава съществено, като го трансформира в поминък, на който да отдаде цялото си време и внимание.

През 2022 година, след дълго търсене на точното място, с неговата другарка вършат крачката да заживеят дружно в дивото и извънредно картинно селце Габровци.

" Първата ми цел беше да направя своя работилница там и да дам воля на въображението и знанията, които бях натрупал досега, с цел да създавам своите творения. "

Така Филип материализира фантазиите си, като основава своя бранд Rukan. Името, несъмнено, по никакъв начин не е инцидентно. То идва от названието на ръчен български инструмент, който се употребява в дърводелството.
 Снимка 638977

Всъщност, майсторенето с дървесина в действителност е огромната обич на Филип, чието пламъче стартира да гори в сърцето му още от дете. На 10-годишна възраст татко му му подарява комплект длета - ръчни принадлежности за изсичане на дървесината при разработване на отвори. И може би без да си дава сметка какво тъкмо ще последва, Филип начертава пътя, по който ще върви.
 Йоана Димитрова и Crochet Things - момичето, което ще ни накара да се влюбим в плетенето на една кука
Момичето, което ще ни накара да се влюбим в плетенето

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата на Йоана Димитрова

Майсторът не крие, че е самообразован, като първоначално черпи познания най-вече от клипове в интернет. С течение на времето - с голямо предпочитание, труд и твърдоглавие в тази посока, то и с доста проби и неточности, става и все по-добър. А с годините работата с естествени материали, свободата да твори и животът измежду природата не престават да го стимулират да основава нови хубости.

Едно нещо обаче по този начин и не се трансформира: всеки артикул е единствено негово персонално създание от началото до самия край. " Видя ли парчето дърво, постоянно знам какво ще направя от него. "

Времето за направа на всяко произведение в действителност е доста релативно. Понякога единствено да избере дизайна му лишава часове. В такива моменти ще го забележим замислен в изобразяване, до момента в който не придвижи на хартия идеалните форми, които въображението основава в главата му.

И тъкмо както времето за направа, по този начин и цената е относителна, тъй като се въздейства от доста фактори. От една страна е сложността на изделието, което би трябвало да направи, а от друга е типът дървесина.

Като стана дума за дървесина, Филип се пробва да работи с колкото се може повече разнородни типове дърво, с цел да бъдат творенията му красиви и наситени с цветове. В това число влизат орех, явен, бряст, череша.

И тъкмо като другите части дърво, всеки един артикул на e неповторим. Не единствено тъй като има обособени присъщи шарки, само че и тъй като във всяка своя направа Филип влага и част от себе си, влага душата си. Затова и не сме сюрпризирани, че му мъчно да избере обичан, както и че заобикаля да работи по поръчка. Все отново е създател, а като подобен избира да прави това, за което има ентусиазъм в съответния миг.

Именно тези негови качества обаче са повода за многочислените похвали от страна на купувачите. Те пък го стимулират и да продължава напред, като непрестанно се старае да усъвършенства знанията и уменията си.
 Маси за знамение и приказ - Александър Георгиев разкрива тайните за работата с дърво и епоксидна смола
Маси за знамение и приказ - Александър Георгиев и епоксидната смола

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата му

Какви са стъпките за изработката на един уникален ръчен артикул от дърво?

Първо предпочитам подобаваща дървесина, по-късно рисувам ръчно модела, който съм решил да върша. Следва изрязване на банциг, шкурене, лепене, още веднъж шкурене и най-после финиширане с ленено масло.

С каква техника работите и какво я прави неповторима и характерна във вашата работа?

Машините, които употребявам за изработката на една кутия, са банциг, струг, шлайф и абрихт, само че обичан ми е банцигът - лентов трион, който е и главната машина за изрязването на кутиите. Той дава свободата да ги върша в каквато форма пожелая.

А кое отличава работата ви най-вече?

Това, че не употребявам шаблони и всеки краен артикул се оказва неповторим, поради формата си и поради шарките на естествената дървесина.

Какво следва оттук нататък?

Мечтая да върша огромни шкафове в същия жанр и със същата технология.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР