Бас ловя, че през последните две седмици сте чули името

...
Бас ловя, че през последните две седмици сте чули името
Коментари Харесай

Коя е Шушана и какво прави тя падне ли вечерта?

Бас ловя, че през последните две седмици сте чули името Шушана най-малко един път.

И сте почнали да се чудите – коя е тази Шушана?

Нова известна персона? Политик? Компютърна стратегия? Нов модел смарт телефон?

Честно казано, когато за първи път чух това име, се сетих за една друга Шошана, героиня от филм на Тарантино. Точно по този начин, в случай че сте гледали „ Гадни копилета “ с Брад Пит, сигурно помните русата синеока госпожица, чието семейство бе избито от нацистите, само че тя съумя да избяга от тях в Париж.

В огромния град тя намира работа в киносалон, където се среща с немски боен воин, който се влюбва в нея. Той даже съумява да убеди началниците си да пуснат следващия си агитационен филм в нейното кино – идеалната опция за Шошана да отмъсти на окупаторите…

„ Гадни копилета “ обаче излезе на бял свят през 2009-а, тъй че ми се стори необичайно едвам в този момент хората да са обърнали внимание на тази героиня.

Обаче в случай че обърнете внимание на фийда с вести във вашия Facebook профил, 100 % най-малко един пост на ваш прочут е обвързван точно с нея.
 b
Така започнах моето изследване. Шушана в действителност е име на... ария.

Песен, която е на 40 години!

За първи път името Шушана се запява в мелодия през 1975 година.

Държавата е прилежаща Сърбия. Спорно е кой е достоверният създател на мелодията и текста на сръбските версии на Шушана, само че е реалност, че през идващите 10 години в някогашна Югославия тази ария набира все по-голяма известност, изпълнявана от десетки сръбски реализатори, творящи в жанр турбо-фолк.

Пеят я огромни имена от сръбската естрадна сцена, групи, а една от тях даже я трансформира в англоезична ария.
 b
Когато „ желязната завеса “ пада в България, помните, фолк ритмите бързо бяха взаимствани от Сърбия и преправени в български песни, множеството – без изключително огромна текстова стойност.

Така и Шушана идва на наша територия. Още през 90-те, в една епоха, която нагледно назоваваме „ зората на фолка “, Шушана има голям брой версии, най-често изпълнявана от разнообразни оркестри.

В друг аранжимент, с друг текст...

„ Падне ли вечерта в покривало от синкав здрач, пеят щурците, грее луна, а Шушана е сама “, по този начин стартират стиховете на тази мелодия, която след 90-те остава позабравена в архива „ ретро чалга “.

Но през днешния ден, 40 години след „ раждането “ на Шушана, тя като феникс се преражда в ария на реализатор, наименуван Наско Ментата.

Като се абстрахираме от артиста, жанра и разнопосочните настроения, които носи етикетът „ поп-фолк “, мелодията и текстът в действителност към момента сграбчват:

„ Ой, Шушо, Шушана, моя, единствена, чуй мойта ария, чуй моя глас, единствено теб обичам аз. “

Като всяка една друга ария, която се настанява трайно в съзнанията на хората, и Шушана е ария за обич – дали в род, който носи остарели предразсдъци, или изпята от човек със противоречив артистичен псевдоним, няма значение.
 b
„ Поредната тъпа чалга “ ще кажат някои. Но не. Шушана не е такава. Шушана е образец за това по какъв начин една ария може да живее в разнообразни разновидности към този момент 40 години.

И когато след още 20 години някой още веднъж реши да я напомни, това ще е равно на един човешки живот. Една епоха. Една ера.

Ако към момента не сте чули Шушана, направете го. Понякога хората имат качеството да осмиват неща, които в действителност харесват, само че ги е позор да признаят. Шушана е едно от тези неща.

Това е ария, в която един мъж пее за жена, която обича. Жена, която ще чака цялостен живот, където и да е тя сега. Жена, която той уважава от дребен и години по-късно любовта му към нея не е утихнала.

Която и да е Шушана, където и да е тя, цяла България приказва за нея и пее името ѝ. И скоро ти ще направиш същото...
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР