Бързото гласуване на оставката на правителството е рисков ход, защото

...
Бързото гласуване на оставката на правителството е рисков ход, защото
Коментари Харесай

Милен Любенов: Бързото гласуване на оставката е рисков ход, защото форсира процеса

Бързото гласоподаване на оставката на държавното управление е рисков ход, тъй като форсира процеса.
Това сподели пред БНР политологът доцент Милен Любенов, учител в СУ " Св. Климент Охридски ".
 
Според него гледище на ПП-ДБ за бързо гласоподаване на оставката на премиера Николай Денков е било тактически ход, с който да стартира по-бързо процедурата по ротацията:
" Но това е и рисков ход, тъй като по този начин се форсира процесът.... Предстои да се водят диалози сред ГЕРБ и ПП-ДБ, а президентът Румен Радев може да започва процедурата с политически съвещания и връчване на първия изследователски мандат още в идващите дни.... Беше ясно още преди 9 месеца, че ще се случи на 6-и март, по този начин беше декларирано с декларацията, която подписаха двете съществени обединения в ръководството. Няма нищо изненадващо към ротацията ".


" В идващия състав на държавното управление " Денков - Габриел " ще бъдат разпределени министерствата по този начин, че да е ясно коя политическа партия зад коя кандидатура за министър стои ", предвижда той.
Неговото мнение е, че алените линии са свързани с избора на регулатори и с назначенията в правосъдните органи.
 
Важни са детайлите по процедурата за избора на регулаторите, а не какъв вид болшинства ще стоят зад всеки избор, счита той и посочи:

" Може да има някакви ангажименти сред съдружните сътрудници, само че това не значи, че би трябвало да бъдат изолирани останалите политически партии от този развой ".

 

По думите на доцент Любенов предлагането за цялостен мандат на ръководство го има и в меморандума на ПП-ДБ, и в съдружното съглашение на ГЕРБ, само че изрече подозрение, че това може да се случи:
" Скептичен съм, че ще има цялостен мандат, само че поръчката би трябвало да се насърчи ".

 

Създаване на различно болшинство с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ или " Възраждане " ще зачеркне опитите на ГЕРБ да покаже ново лице, сподели още политологът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР