Баржата с въглища в румънския участък на река Дунав продължава

...
Баржата с въглища в румънския участък на река Дунав продължава
Коментари Харесай

Цонка Христова: При всички случаи ще има замърсяване на река Дунав

Баржата с въглища в румънския сектор на река Дунав продължава да тлее, а към момента не е почнало нито претоварването й, нито преместването й

Днес кметът на Русе Пенчо Милков ще има среща в Гюргево с кмета на града и с българския дипломат в Букурещ, на която ще се разиска този екологичен проблем.

Пенчо Милков изясни, че баржата е със сръбски притежател, който се чака да предприеме дейности по преместването на товара. Тъй като всичко се случва в румънски води, българската страна действително няма пълномощия да предприеме действителни дейности, с изключение на да сезира институциите от румънска страна. Това е направено още през вчерашния ден и от общинската администрация, и от Регионална инспекция за опазване на околната среда, и от регионална администрация. Както към този момент бе обявено, с проблема е зает и екоминистърът Борислав Сандов, предава.

От екоинспекцията в Русе регистрираха, че няма превишение на нормите за миналата нощ, за разлика от предното денонощие, когато бяха засечени повишени равнища на серен диоксид и фини прахови частици.

Ниското равнище на река Дунав основава усложнения за достъпа на техника до баржата. А в случай че се случи случай и баржата потъне, при тези ниски води има заплаха от екологично замърсяване.

Очакванията са притежателят на плавателния съд през днешния ден да обезпечи плаващ кран, който да стартира претоварване на въглищата и поетапното им гасене.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР