Барикадите на косовските сърби в северната част на Косово и

...
Барикадите на косовските сърби в северната част на Косово и
Коментари Харесай

Косовските сърби започват да премахват барикадите

Барикадите на косовските сърби в северната част на Косово и Метохия ще се премахват от четвъртък, като това ще отнеме от 24 до 48 часа. Това сподели сръбският президент Александър Вучич след среща с представители на Косово и Метохия в град Рашка, заяви телевизия Pink.

" Утре сутринта барикадите ще бъдат демонтирани. Не е елементарно и невероятно да се направи за 2 часа. В рамките на 24 до 48 часа барикадите ще бъдат демонтирани, само че недоверието в Прищина не е изчезнало. Тези които считат, че могат да си играят с живота на сърбите и тяхното битие, би трябвало да знаем, че не сме допускали това до момента и няма да го позволим в бъдеще ", сподели Вучич.

Припомняме, че по-рано президентът на Сърбия се обърна към сънародниците си в Косово и Метохия с молба за унищожаване на барикадите и отпътува за южната част на страната за договаряния с представители на сръбския район.

Преговорите продължиха няколко часа, след което протестиращите се съгласиха да разрушат барикадите, като издигнаха няколко претенции по отношение на сигурността на сръбското население и опазване на статута на Косово и Метохия като самостоятелна сръбска област в границите на Сърбия.

В случай на продължение на преследването от страна на Прищина, сърбите дадоха обещание да създадат барикадите непрекъснати и вечно да отрежат северната част на Косово и Метохия от южните региони.

Ситуацията в Косово и Метохия внезапно ескалира на 6 декември, когато специфични елементи на непризната групировка, съпроводени от патрули на задачата на Европейския съюз в Косово, започнаха да завладяват пространствата на изборните комисии в Северно Косово и Метохия.

Сръбското население се провежда непринудено и отблъсква косоварите, които минават през река Ибър. На 8 декември към 350 служители на реда от Косово влязоха в обитаемата със сърби северна част на самостоятелната сръбска провинция с бронирани транспортни средства и блокираха Северна Митровица. На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува сръбския някогашен служител на реда Деян Пантич по скалъпени обвинявания. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко обитаеми места.

На 26 декември управляващите на непризнатото Косово приведоха въоръжените си сили в цялостна бойна подготвеност. В отговор вицепремиерът, министър на защитата на Сърбия Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи на Републиката Братислав Гашич обявиха, че сръбските въоръжени сили и силите на Министерството на вътрешните работи на страната, по заповед на Вучич, са били също нащрек.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР