Барикадите на косовските сърби в северната част на Косово и

...
Барикадите на косовските сърби в северната част на Косово и
Коментари Харесай

Косовските сърби започват да премахват барикадите

Барикадите на косовските сърби в северната част на Косово и Метохия ще се отстраняват от четвъртък, като това ще отнеме от 24 до 48 часа. Това сподели сръбският президент Александър Вучич след среща с представители на Косово и Метохия в град Рашка, заяви телевизия Pink.

" Утре сутринта барикадите ще бъдат демонтирани. Не е елементарно и невероятно да се направи за 2 часа. В рамките на 24 до 48 часа барикадите ще бъдат демонтирани, само че недоверието в Прищина не е изчезнало. Тези които считат, че могат да си играят с живота на сърбите и тяхното битие, би трябвало да знаем, че не сме допускали това до момента и няма да го позволим в бъдеще ", сподели Вучич.

Припомняме, че по-рано президентът на Сърбия се обърна към сънародниците си в Косово и Метохия с молба за унищожаване на барикадите и отпътува за южната част на страната за договаряния с представители на сръбския район.

Преговорите продължиха няколко часа, след което протестиращите се съгласиха да разрушат барикадите, като издигнаха няколко претенции по отношение на сигурността на сръбското население и опазване на статута на Косово и Метохия като самостоятелна сръбска област в границите на Сърбия.

В случай на продължение на преследването от страна на Прищина, сърбите дадоха обещание да създадат барикадите непрекъснати и вечно да отрежат северната част на Косово и Метохия от южните региони.
 Вучич прикани косовските сърби да прекратят митингите
Вучич прикани косовските сърби да прекратят митингите

Надява се да реализира съглашение, което да деескалира напрежението

Ситуацията в Косово и Метохия внезапно ескалира на 6 декември, когато специфични елементи на непризната групировка, съпроводени от патрули на задачата на Европейския съюз в Косово, започнаха да завладяват пространствата на изборните комисии в Северно Косово и Метохия.

Сръбското население се провежда непринудено и отблъсква косоварите, които минават през река Ибър. На 8 декември към 350 служители на реда от Косово влязоха в обитаемата със сърби северна част на самостоятелната сръбска провинция с бронирани транспортни средства и блокираха Северна Митровица. На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува сръбския някогашен служител на реда Деян Пантич по скалъпени обвинявания. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко обитаеми места.

На 26 декември управляващите на непризнатото Косово приведоха въоръжените си сили в цялостна бойна подготвеност. В отговор вицепремиерът, министър на защитата на Сърбия Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи на Републиката Братислав Гашич обявиха, че сръбските въоръжени сили и силите на Министерството на вътрешните работи на страната, по заповед на Вучич, са били също нащрек.
 Косово пуска под домакински арест някогашния сръбския служител на реда Деян Пантич
Косово пуска под домакински арест някогашния сръбския служител на реда Деян Пантич

Решението цели да понижи напрежението сред Косово и Сърбия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР