Баръш Ергин,СабахАмериканският долар губи своята сила по света. Количеството на

...
Баръш Ергин,СабахАмериканският долар губи своята сила по света. Количеството на
Коментари Харесай

Турция иска да намали зависимостта си от долара

Баръш Ергин,
" Сабах "

Американският $ губи своята мощ по света. Количеството на американските облигации, които се държат от Китай, Русия и Турция, доближи до най-ниското ниво в историята. Делът на $ във валутните запаси също последователно понижава.

Доларовата надмощие на Съединени американски щати е съществено разтърсена. Централните банки на доста страни по света се избавят от долари. Делът на щатските пари в международните валутни запаси се оказва на най-ниското ниво за последните пет години.

Рекорден спад в Турция

В последно време такива страни като Русия, Китай, Иран редуцират своите доларови запаси и продават американските държавни облигации. По този път пое и Турция. Целта на тези страни е да понижат зависимостта си от $ в отговор на американските дейности, които ги заплашват със наказания. На 11 юни портфейлът с американски облигации, който Турция държи, спадна до рекордно ниско ниво. Фактически Анкара разпродаде всички американски скъпи бумаги.

В Русия водач - еврото

Китай, който има доста огромен размер американски облигации, също форсира съкращаването на портфейла, по-конкретно след комерсиалните войни. Неотдавна Китай се раздели с още 5% от облигациите. Русия продаде американски съкровищни бонове на стойност 81 милиарда $ и редуцира запаса си в тях с 84%. В момента делът на еврото във валутните запаси на Русия надвиши каузи на $: 32% против 24% надлежно. Делът на китайските юани в съветските валутни запаси стремглаво пораства и доближи 14,7%. По данните на министерството на финансите на Съединени американски щати, до момента в който Русия, Китай, Турция и други страни подават облигации, Япония, Саудитска Арабия и някои европейски страни не престават да ги купуват. В момента непознати страни имат американски облигации на стойност 6,5 трилиона $.

Позицията на основната аварийна валута отслабва

Според последните данни МВФ, при съпоставяне на последните две тримесечия на 2018 година, се вижда, че делът на американския $ в общия размер на валутните запаси в света е намалял повече от всички останали валути. А след него се подрежда неговият съименник канадският $. Увеличават се запасите в евро, японски йени и на трето място е китайският юан. Вместо долари централните банки купуват злато. Въпреки че делът на $ във валутните запаси е достигнал най-ниското си ниво в целия свят за последните пет години, той към момента съставлява 61,7% от всички запаси. Но не би трябвало да забравяме и следното: през 2001 година този индикатор беше еднакъв на 73%.

Китай се запасява със злато

Съединени американски щати и Китай, предприемайки нападателни ходове на фронта на комерсиалната война, не не помнят и за защитата. От началото на 2019 година Китай се запасява със злато. През май тази година Китайската национална банка купи 15,85 тона от благородния метал. А от декември до април общото количество на купеното злато доближи 58 тона. Прогнозира се, че през цялата 2019 година Китай може да купи 150 тона злато.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР