Банкрутът на City Insurance“ означаваше 3-4 пъти нарастване на цената

...
Банкрутът на City Insurance“ означаваше 3-4 пъти нарастване на цената
Коментари Харесай

Натискащият „Евроинс Румъния“ действал като „адвокат“ на „Сити“, която завлече румънците с над 200 млн. евро

Банкрутът на „ City Insurance “ означаваше 3-4 пъти повишаване на цената на полицата „ Гражданска отговорност “ и изплащането на 600 млн. леи от Гаранционния фонд. С други думи, румънците си заплатиха общо над 1 милиарда леи (над 200 млн. евро), поради тези, на които заплащат да пазят техните ползи – ASF (бел. ред. румънският финансов регулатор), тъй като не са си свършили работата.

ASF прикриваше някои огромни фалшификации и заемаха страната на „ City Insurance “ всякога. Това написа на 6 февруари в собствен разбор за румънския сайт EZV.ro журналистът Дан Андроник. Румънската медия, която е една от огромните в страната, отваря тематиката дни преди да стане ясно, че и българската „ Евроинс “ има проблеми с съответни лица от ASF.

Според Асен Христов, ръководител на Надзорния съвет на „ Еврохолд България ”, в началото натискът против българската застрахователна компания е бил да се слее или изкупи портфейла на “City ”, който по негова оценка обаче не коства и една проливам (40 стотинки). 

Материалът на EZV.ro връща лентата години обратно и в огромна степен удостоверява „ чадърa “ от членове на ASF над „ City “ и опитите да бъде прикрита финансовата дупка в банкрутиралия румънски осигурител, който с дъмпинг на цените в избран миг е водач на румънския пазар.

Първата инспекция на „ Сити “ във връзка с финансовите знаци е била извършена през 2020 година и удостоверила пагубната обстановка в компанията, която датира още от 2018 година – а точно неналичието на ликвидност, написа медията. Никой от ASF не се намесил, тъй като били прекомерно заети да прикриват кашата си.

EZV.ro акцентира, че от 2018 година регулаторът е с нов състав, а през 2019 година следват и вътрешни рокади на върха. Решението да стартира надзор на ставащото в „ Сити “ е от 1 март 2019, само че данните от инспекцията стигат до ASF едвам на 3 април 2020. Т.е. лишава им цяла година, с цел да открият това, което всички знаят от няколко години.

Анализът на профила на риска на компанията посочил, че за парите от швейцарската Axion Swiss Bank в размер на 50 (а след това 75) млн. евро не може да се удостовери, че се употребяват за погашение на вреди, тъй като стоят непокътнати. Акаунтът е захранен с пари от няколко заема със период на връщане 2 години. За този акаунт години по-късно ще бъде открито, че в никакъв случай не е съдържал действителни пари, както настояват “City ”. Става дума за цялостна машинация, защото парите не са съществували. За сметка на това са приети и сертифицирани от „ експертите “ от ASF въз основата на подправени документи, предава Трибюн.бг.

Всъщност, излиза наяве от материала на EZV, дирекцията за „ Надзор и надзор “ открива неправда, само че членове на съвета, предвождани от Кристиян Рошу, упорстват за преразглеждане на тази констатация. Следва маратон от против, на които той упорствал заемите да се вземат поради при пресмятане на платежоспособността на компанията. След натискът, е обещано нужното утвърждение, а нужният капитал, с цел да се извърши критерият  за кредитоспособност, е понижен.

„ Въпреки че задачата на FSA е да пази застрахованите, а не застрахователя “, разяснява румънското издание. Медията дефинира вицепрезидента Кристиян Рошу като „ на процедура юрист на „ City Insurance “.

Щастливи от развоя, „ City Insurance “ не внасят и стотинка повече. И по този начин несъществуващите милиони от несъществуващия акаунт в банката, на която не са клиент, до последно остава гаранция за солидния и постоянен бизнес на „ City “.

Следващата инспекция през първата половина на 2020 демонстрира, че компанията е затънала още повече, а недостигащата сума пораства.

„ Изненадата “, в случай че можем да я назоваваме по този начин, идва през 2021, когато инспекторите на „ City “, които би трябвало да оценят съществуващите активи, излизат с шокиращи вести, че има знаци, съгласно които банковият акаунт в Axion Swiss Bank със 75 млн. евро в действителност не съществува и всичко е машинация.

„ Всъщност това се знаеше от доста време, само че всички отказваха да знаят “, приключва материалът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР