Банковата сметка за основни операции се използва за социално включване

...
Банковата сметка за основни операции се използва за социално включване
Коментари Харесай

Подуправител на БНБ с важна информация за пенсиите в банките

Банковата сметка за съществени интервенции се употребява за обществено включване на хора от уязвимите групи с по-ниски приходи, които да станат част от финансовата система и да си открият такава сметка, която и досега беше с по-ниски такси, с цел да употребяват нужните и вероятни принадлежности за това. Това изясни пред Българска национална телевизия подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов. Поводът за коментара му бе откриването на банкови сметки за заплати, пенсии и обществени заплащания без такси.

По думите му и преди измененията в закона нямаше доста открити банкови сметки в банковата система - общо малко над 1000 сметки, само че в този момент от началото на месеца се появи прочут интерес.
-->
" Още през цялото време, когато стана ясно, че няма да е доста елементарно да бъде приложена сметката започнахме да мислим с Министерството на финансите и с Асоциацията на банките в България по какъв начин да я създадем в действителност инструмент, с цел да служи на хора, за които е предопределена, а точно за хората с по-ниски приходи. Министерският съвет към този момент одобри промени в закона, който контролира тази материя и там към този момент по-ясно е казано какъв брой интервенции ще бъдат осъществявани гратис с тази сметка, какви интервенции ще бъдат осъществявани и те ще показват, че източникът на тези средства са тъкмо от посочените в закона заплати, пенсии, стипендии ", разясни Чобанов.

Той добави, че откакто се създадат законодателни промени, към този момент по-ясно ще е за хората какво право имат, когато си откриват такава сметка. А банките нямат право да отхвърлят, макар че го вършат, съгласно сигнали от жители. Чобанов сподели още, че главния доход на банките не е от таксите, а от лихвите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР