Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника

...
Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника
Коментари Харесай

Изненада! Стара наша банкнота днес струва хиляди

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лв.. Това излиза наяве от в платформите за безвъзмездни разгласи, оповестява " Телеграф “. Продавачът пък изяснява, че е с неповторим сериен номер, който е ОУ1357271. 

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 година, като до тогава българските пари са били обезпечени със злато. Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската национална банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, Съединени американски щати, както и някогашните " Държавна печатница “ и Държавна печатница за скъпи бумаги " Дечо Стефанов “ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в " Гознак “, Съюз на съветските социалистически републики.
-->


По-старите и използвани левчета са по 8-10 лв. за брой. Едно от изискванията цената на банкнотата да е по-висока е да има тип на нова и никога да не е прегъвана.Справка на страницата на централния трезор сочи, че все още има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които в никакъв случай не са били в обращение, т.е. неизползвани. Цената й в Българска народна банка пък е 2,40 лв. за брой със Данък добавена стойност.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със остарели банкноти. Има публикация, в която се оферират 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лв., а пачката коства 300 лв.. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лв. броя, като продавачът твърди, че банкнотите са в съвършено положение, неизползвани и съхранявани в трезор. Също по този начин серийните номера са следващи.

Със остарели, неизползвани банкноти, отпечатани в интервала от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на Българска народна банка. В листата с наличностите има такива от 3 лв. и купюра с номинал 25 лв., които костват 3,60 лв. за брой с Данък добавена стойност. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лв., емисия 1951 година. Българска народна банка разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лв. с Данък добавена стойност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР