Банките у нас най-често са обвързали цената на кредите със

...
Банките у нас най-често са обвързали цената на кредите със
Коментари Харесай

Ипотечните заеми за физически лица вече са по-скъпи при някои банки

Банките у нас най-често са обвързали цената на кредите със междинните лихви по депозитите, с главния лихвен % или с пазарния показател EURIBOR. Експертните оценки сочат, че най-скоро лихвите по жилищните заеми ще набъбнат при договорите, които са основани на EURIBOR и при тези с главния лихвен %.

Причината е, че и двата знака са на по-високи равнища, в сравнение с са били до неотдавна. В по-дългосрочен проект се чака да нарастнат и заемите обвързани с лихвите по депозитите, тъй като там покачването за момента е минимално.

Последните данни на Българска народна банка сочат, че при жилищните заеми в левове, междинният лихвен % се е повишил с 0,02% и доближава до 2,49 на 100. А годишният % на разноските е на равнища от 2,76%.

Семейството на Красимира Христова има ипотечен заем в евро, който ще изплаща още 10 години. Засега вноската не е увеличена и е над 400 лв. месечно. Казва, че не могат да си разрешат да заплащат по-висока вноска.

Според Асоциацията на кредитните консултанти заемите в евро, като този на Красимира, се чака да нарастнат по-бързо, тъй като са обвързани с пазарния показател EURIBOR:

" Заради скока на EURIBOR, при който от началото на годината покачването е съществено, хората, които имат еврови заеми и тяхната рента, се дефинира от EURIBOR тяхната рента потегля нагоре “, съобщи пред БТВ Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

При договорите, обвързани с главния лихвен %, пък лихвите нормално се трансформират два пъти в годината. При идната допустима дата за смяна, потребителите би трябвало да са подготвени за оскъпяване, регистрират специалистите. Най-много ипотечни заеми у нас са обвързани с лихвите по депозитите:

" Най-вероятно от началото на идната година от ден на ден банки ще стартират да оферират лихви по депозитите си, което значи този показател също ще тръгне нагоре и доста евентуално втората половина на идната година, и по тези заеми лихвите да тръгнат нагоре “, добави Тихомир Тошев.

За физически лица една от банките усили лихвите за новите си клиенти с 0,11 на 100 по ипотечните заеми:

" Има банки, които отсрочват повишаването на лихвите. Отлагането може да е за един-два месеца, само че рано или късно ще се случи “, означи финансовият анализатор Десислава Николова.

За да не порастват лихвите, може да се избере заем с закрепена рента. В момента офертите за закрепена рента за 5 години варират сред 2,99 на 100 и малко над 3 %.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР