Банките ще откриват сметки без такси, от които щяло да

...
Банките ще откриват сметки без такси, от които щяло да
Коментари Харесай

Юрист: Банките нарушават Конституцията с откритите сметки без такси

Банките ще откриват сметки без такси, от които щяло да може да се теглят без пари на гише и от банкомат. И в този случай няма по какъв начин да не попитам - банките имат ли разходи по тези услуги и кой ще ги заплати? Това написа във фейсбук юристът Даниел Божилов. 

" Ако отговорът е, че нямат разноски, тогава идва въпросът за какво на мен ми начисляват големи такси за тези " услуги "? Ако отговорът е, че имат и не е налице корист при образуването им, значи следва страната т.е. бюджетът да поеме тези такси. Да, но в бюджетът не са заложени пари за това.
Следователно остава тези такси да са за сметка на останалите консуматори, които с изключение на личните си такси, ще заплащат и непознатите. Това пък обезпечено опонира на сума закони, включително и на Конституцията ", разяснява юристът.

От 1 септември банките в България наложително би трябвало да оферират базова сметка без такси, притегли огромен интерес.

Промяната бе утвърдена през Закона за държавния бюджет за 2023 година, по предложение на финансовия министър Асен Василев. Той разгласи, че се е договорил авансово с банките за това, като част от концепциите му всички заплати на огромните компании да минават по банков път. Според специалисти обаче тази базова сметка няма да облекчи изключително жителите, а банките ще трансферират загубите от от тези наложителни безвъзмездни услуги върху другите си клиенти.

За да има резултат от въведеното облекчение, пенсионерите, работещите физически лица и студентите би трябвало да си открият платежна сметка за съществени интервенции, като преди този момент са закрили дейните си банкови платежни сметки, в случай че те са повече от една.

Възможността за безвъзмездни банкови услуги важи единствено по така наречен " платежна сметка за съществени интервенции ". Тя наложително би трябвало да се предлага от всяка банка, която оперира в България, от 2016 година насам. Въвеждането ѝ бе по отношение на европейска инструкция. Таксите по въпросната сметка са контролирани от Българска национална банка и са много под тези за общоприета разплащателна сметка – сред 1 и 3 лева по отношение на 3 и 7 лева за обслужване на общоприета разплащателна или друга сметка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР