Банките отново вдигат таксите още този месец. Поскъпва както тегленето

...
Банките отново вдигат таксите още този месец. Поскъпва както тегленето
Коментари Харесай

Банките вдигат отново такси и услуги, ето с колко

Банките още веднъж подвигат таксите още този месец. Поскъпва както тегленето и внасянето на пари от банкомат и на каса, по този начин и таксата за поддръжка и разкриване на разплащателна сметка.

Първа капиталова към този момент предизвести клиентите си, че трансформира цените и таксите от 13 април. Таксата за изтегляне от банкомат на Fibank за клиенти на банката към този момент ще бъде 0,15% от сумата, само че не по-малко от 30 стотинки. Досега таксата беше 0,1% от сумата, само че не по-малко от 30 ст. Променя се и таксата за преводи, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата.

Нови цени ще има и за внасяне на пари. От банкомат на Fibank с дебитна карта на банката таксата към този момент ще е 30 стотинки, а до момента за тази услуга банката не взимаше пари. Без такса остава внасянето на пари с кредитна карта. 

Вдигат се и таксите за бизнес карти, като те стават същите, както за физическите лица. Досега за внасяне на суми по тях банката не взимаше такса. При тях обаче  смяната е в действие от 13 февруари.

И друга банка ще промени сумите, които взема от клиентите си за разнообразни услуги. От 20 февруари Банка ДСК също покачва редица такси. Откриване на разплащателна сметка в офис на банката към този момент ще коства 6 лв., а не 4 лева, както до момента. Месечната такса за поддържка на сметка с издадена дебитна карта става 2,74 лв. при 2,60 лева в този момент, а без дебитна карта – 4,89 лв. при 4,50 лева в този момент. 

Вдига се и таксата за поддръжка на студентска карта от 2,60 лева на 2,74 лв.. Повече ще заплащат и хората с влог в банката, като обслужването на неопределен депозит става 3,91 лв. на месец от 3,50 лв. в този момент. 10 лв. към този момент ще взима банката за закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на разкриване. Досега за тази услуга банката не взимаше такса.

Нови такси ще има и за изтегляне на пари, като с предварителна поръчка на клиента таксата се покачва от 0,60% от сумата, само че най-малко 6 лв., на 0,70% и най-малко 7 лв.. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, само че не по-малко от 5 евро. Без предварителна поръчка таксата ще бъде 0,80% върху цялата сума, в случай че е в лв., при 0,70% в този момент. 

Повече пари ще ни взимат и за внасяне на пари. Сега таксата е 0,2% от сумата, която внасяме, само че не по-малко от 3 лв.. Вече ще ви взимат 0,25% от сумата и още веднъж не по-малко от 3 лв.. Повече се подвига таксата за внасяне на суми в евро – от 0,3% от сумата или най-малко 3 евро на 0,35% от сумата и най-малко 5 евро.

От 20 март Банка ДСК усилва и цената за вътрешнобанков превод по мобилен номер от 0,20 лв. на 0,50 лв.. От 23 февруари банката вкарва такса от 20 лв. за смяна на транзакционни предели по бизнес дебитни и предплатени карти и по бизнес кредитни карти, когато смяната се прави в офис на банката, осведоми darik.bg.

Нови такси чакат и клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. За разкриване на разплащателна сметка с дебитна карта към нея към този момент ще се заплаща по 5 лв., а не по 4 лева Вдига се и таксата за изтегляне на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки. Ако сумата е над 2000 лв., таксата става 0,6% от нея, а не 0,5%, както в този момент. Увеличава се и таксата за изтегляне от сметки в евро - от 0,5%, само че не по-малко от 2,50 евро, на 0,7% от сумата, само че не по-малко от 3 евро. Преводите по сметки също нарастват, без значение дали са на един клиент, или на разнообразни, и таксата става 3,50 лв. от 3 лв. в този момент. Същото нарастване ще е и за бизнес клиенти.

Някои банки към този момент са повишили таксите си. От началото на февруари Българо-американска кредитна банка взима за изтегляне на пари с дебитна карта от банкомат на банката по 30 стотинки, а не по 25 ст., както до момента. От непознат банкомат таксата към този момент е 1,20 лева при 0,99 лева преди този момент. Повишила се е и таксата за изтегляне на пари от офис на банката, като за суми до 2000 лв. тя е 5 лв., а за по-големи – 0,6% от сумата. Преди това таксата е била 4,50 лв. за суми до 3000 лв.. Ако теглите в евро, също ще платите повече – до 1000 евро ще ви вземат 3 евро такса, преди този момент таксата беше 2,80 евро за суми до 1500 евро. 

Това е следващото покачване на банковите такси. Първоначално банките усилиха най-вече тези, които се правят на гише в клоновете, само че в този момент нарастване има и даже на онлайн услугите.

Последните данни на Българска народна банка демонстрираха, че облагата на банковата система пораства и към края на предходната година доближава 2,1 милиарда лева, което е с 663 млн. лева или с съвсем 47 на 100 повече по отношение на тази за 2021 година Печалбата идва главно от растеж на приходите от лихви и такси, демонстрират още данните на Българска народна банка. Нетният приход от лихви се е повишил с 470 млн. лева (17%), а чистият приход от такси и комисиони – със 189 млн. лева (15,2%).

Предстои да забележим и дали други банки също ще усилят таксите през идващите месеци.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР