Банките очакват европейските надзорни органи да изчислят изцяло рисковете за

...
Банките очакват европейските надзорни органи да изчислят изцяло рисковете за
Коментари Харесай

Bank of America: BBVA е най-напредналата банка в зеления преход

Банките чакат европейските надзорни органи да изчислят напълно рисковете за климата, откакто през 2022 година секторът ще премине първите стрес проби за резистентност, макар обстоятелството, че " към момента няма даже таксономия за фирмите, които да регистрират своя отпечатък от въглерод ". Това обяснява Bank of America в неотдавнашен отчет за въздействието върху капитала на невижданите зелени стрес проби. Анализът на американската група обаче поддържа тезата, че " към момента сме в подножието на тази гражданска война ", предава . 

Климатичните стрес проби са предопределени да революционизират заемите, с двойната цел да създадат банките по-безопасни и да насърчат бранша да финансира трилиони евро вложения, нужни за реализиране на нулеви излъчвания на въглеродни излъчвания до 2050 година, се прибавя в отчета.

Анализаторите на Bank of America означават, че банките, които издават зелен капитал, са по-склонни да създадат същински зелен преход. И измежду водещите европейски организации в този преход те показват BBVA като единствената банка със зелен коефициент AT1, който би могъл да бъде най-напреднал.

Фактът, че в обращение има единствено една спомагателна отбрана от първи ред (AT1), издадена от BBVA, илюстрира какъв брой сме напред. В обращение са седем облигации от равнище 2, от които пет са издадени тази година, написа още в доклада. Анализът твърди, че " да бъдеш по-зелена банка не е същото като да имаш по-малко климатичен стрес. Това ще бъде комплициран набор от нови уравнения. Но към този момент знаем, с помощта на ЕЦБ, че банките, които страдат най-вече от стрес, имат и други съществуващи проблеми ".

Поддържа се тезата, че е прекомерно рано да се преценя обществено търгуваните банки за въздействието на изменението на климата и неговите условия върху техния бизнес, защото данните са нищожни, само че има данни, че банките, които издават зелен капитал, са по-склонни да създадат същински преход.

BBVA, ING, Raiffeisen и CaixaBank са първите емитенти. А в тях тази, управлявана от Карлос Торес, единствената банка със зелен AT1, може да бъде най-напредналата ", се акцентира в отчета.

Bank of America счита, че има потребност от вложения, които водят до енергийния преход. Европейска комисия пресмята, че нужните спомагателни зелени вложения са 2% от годишния Брутният вътрешен продукт до 2030 година Ако 60% от тях се финансират с дълг, това би могло да добави 140 млрд. евро годишно към търсенето на заем, което би нараснало растежа с 1,3%. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР