Банките излязоха с ключова позиция, от която зависи бъдещето на

...
Банките излязоха с ключова позиция, от която зависи бъдещето на
Коментари Харесай

Банките с голяма новина! Решение за еврото

Банките излязоха с основна позиция, от която зависи бъдещето на страната.

Банковата система в България е постоянна, ликвидна, доста добре капитализирана и с намаляващи равнища на неприятните заеми. Показателите за финансова адекватност, ликвидност и доходност в страната са над междинните за Европа. Това отбелязва в изявление за Българска телеграфна агенция Петя Димитрова, основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на “Пощенска банка ”, ръководител на УС на Асоциацията на банките в България (АББ).
-->
Макар и още да не сме част от еврозоната, политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) оказва въздействие и върху българския пазар. По думите й, ЕЦБ забави темпото на повишение на лихвените проценти, само че би трябвало да е ясно, че цикълът не е завършил и у нас можем да чакаме равномерен преход към повишение на лихвените равнища. “Разбира се, той ще е съгласуван с поредната консервативна лихвена политика, която се дефинира от централните банки. Нашият пазар има специфики, свързани с базата на установяване на лихвите за жители, динамичности в депозитния пазар и високата ликвидност, по тази причина са тези планирани упования за по-бавно повдигане ”, акцентира Петя Димитрова.

Според ръководителя на АББ, че пазарът у нас самичък пробва да откри своя баланс. Самите кредитополучатели са доста по-предпазливи и премерени в поемането на финансови отговорности. А към момента ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането в страната ни да е по-слабо от другаде в Европа.

Петя Димитрова е безапелационна, че българските банки са подготвени за въвеждане на еврото у нас. И също така са уверени, че присъединението на България към единната европейска валута ще донесе доста изгоди за клиентите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР