Банки у нас отказват разкриването на стандартни срочни депозити, като

...
Банки у нас отказват разкриването на стандартни срочни депозити, като
Коментари Харесай

Банки отказват стандартни срочни депозити на клиенти

Банки у нас отхвърлят разкриването на общоприети срочни депозити, като пренасочват парите на клиентите към различни артикули като спестовни сметки и спомагателни фондове. Новата процедура на някои от банките на българския пазар отразява нулевите лихви по срочните депозити и резултатите от COVID-19 пандемията, предава БНР.

По думите на финансовия анализатор Десислава Николова, междинната рента по депозитите за семействата е у нас е под 1% от пет години насам. Според нея, от ден на ден банки ще стартират да заобикалят срочните депозити, предлагайки на клиентите си вложения в спестовни сметки или спомагателни фондове.

„ Риск и рентабилност във финансите са свързани. Когато има опция да се получи по-висока рентабилност, надлежно и рискът е по-висок. Рискът от позиция на това, спрямо депозита е, че всеки един, който има избрана сума, има опция да загуби от тази сума. Докато при депозита ние сме привикнали да вложим една закрепена сума и по-късно да получим избрана рентабилност. И, в действителност тази разлика в това, че можеш да загубиш, се състои рискът за клиента “, споделя Николова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Лихвите по депозитите за физически лица се намират на една к...

Според нея, наклонността банки да отхвърлят срочни депозити на клиенти ще се ускори, като от ден на ден финансови институции ще оферират други възможности на потребителите.

Разликата сред депозитите и спомагателните фондове е както в доходността, по този начин и в размера на обезпечената сума. При депозитите гаранцията покрива до 196 хиляди лв. по сумата, до момента в който при инвестицията в спомагателни фондове гаранцията покрива 90% от цената на вземането, само че не повече от 40 хиляди лв., изяснява Николова.

Към края на 2020 година, сумата по срочните депозити на семействата доближава 61 милиарда лв., като нараства с близо 10% на годишна база, сочат данните на Българска народна банка. Общата сума на депозитите на жители и бизнес в родната банкова система възлиза на 90.3 милиарда лв..

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР