Банкерът Мартин Заимов е бил задържан в неделя, съобщи NOVA.

...
Банкерът Мартин Заимов е бил задържан в неделя, съобщи NOVA.
Коментари Харесай

Арестуваха банкера Мартин Заимов

Банкерът Мартин Заимов е бил арестуван в неделя, заяви NOVA. Причината е, че е драскал с бяла багра буквите на Паметника на руската войска в центъра на София.

Дошлите на място чиновници на реда открили, че има акция на хора, които желаят ремонт на монумента.

По данни на Министерство на вътрешните работи, в неделя заран 59-годишен мъж оповестил, че е русофоб и като подобен не бил склонен Паметникът на руската войска да е в центъра на столицата. Затова почнал да заличава част от надписа на постамента му. Мъжът е бил отведен в Първо РПУ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Паметникът на Съветската войска в София още веднъж осъмна надраск...

Заимов е освободен в ранния следобяд на същия ден, оповестява самият той пред " Дневник ".

Заимов е част от гражданска самодейност за пренасяне на паметника, като съобщи, че акциите ѝ ще продължат. Целта е монументът, който е държавна благосъстоятелност, да освободи пространството в общинския парк " Княжеска градина ". Мястото му съгласно Заимов е в Музея на социалистическото изкуство.

" Важно е да възстановим достолепието на българите, а не да имаме фиктивно такова, което създава чудовища. Не може сходен подтиснически монумент, знак на режим, избран за незаконен със закон, да стои в центъра на София ", изяснява тезата си той, като прибавя, че в надписа върху паметника има лъжи.

Заимов счита, че Столична община като най-малко би трябвало незабавно да постави надпис, който да разказва историята на паметника, по кое време и за какво е построен, какъв брой коства окупацията на България, за какво е окупирана, по кое време ѝ е оповестена войната. " Дори това не изиска Фандъкова да го направи, не мога да кажа за какво, не мога също да кажа кой инструктира българската полиция да прави това, което прави ", разяснява той.

Мартин Заимов е български финансист и десен политик, някогашен зам.-управител на Българска народна банка и претендент за кмет на София. Той е една от водещите фигури при въвеждането на валутния ръб. Дълги години е част от управителния съвет на Societe Generale Expressbank.

Внук е на изтъкнатия бунтовник Стоян Заимов.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР