Банкерът беглец Цветан Василев, главен обвиняем по аферата на века

...
Банкерът беглец Цветан Василев, главен обвиняем по аферата на века
Коментари Харесай

Цв. Василев в дъното на руската афера

Банкерът дезертьор Цветан Василев, основен обвинен по аферата на века – умишленото източване и банкрута на КТБ, е взел участие в незаконната група за пране на пари и финансиране на акции против националната сигурност на България. Това стана ясно от изказванията на основния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, направени по отношение на следствието против членове на управлението на Национално придвижване „ Русофили ”. Председателят на организацията Николай Малинов към този момент публично е обвинен за закононарушение срещу републиката. Пуснат е под гаранция от 50 000 лева

Цветан Василев е имал присъединяване в схемата, като е предложил следени от него активи да отидат в съветски ръце или да се употребяват за финансиране на партия, която да промени геополитическата ориентировка на България в посока към Русия.

Цацаров заяви, че при следствието на закононарушение срещу финансовата и кредитната система на България е било открито пране на пари. Меропрития на ДАНС по линия на финансовото разузнаване са посочили, че част от прехвърлянията са от лицa, ръководещи задгранични организации с ползи в българския публичен и политически живот.

Става дума за основаните в Русия Общество „ Двуглав орел ” и Руския институт за стратегически проучвания, прочут у нас с някогашния си ръководител ген. Леонид Решетников.  На него пък ДАНС наложи възбрана за влизане в България за интервал от 10 години. Според проверяващите Николай Малинов се срещал постоянно с шефовете на двете организации, с цел да дава информация и да получава задания против парични суми. Те били завършени през контракт, подписан с следено от Малинов сдружение, в който имало клаузи за дискретност.

Иван Гешев уточни, че при претърсванията и изземванията в парцели в Перник и Брезник през вчерашния ден са били конфискувани компютри, мобилни телефони и документи. Сред тях е докладна бележка на съветски, направена от Малинов, като тя е отдадена на нуждата от геополитическа преориентация на България в границите на т.нар „ Проект България ”. Според цитирания от зам.-главния прокурор документ напъните би трябвало да се насочат към активност на неправителствени организации, основаване и поддръжка на уеб сайтове, създаване на влиятелен ефирен канал или осведомителна организация, поддържане на авторитетен изчерпателен център и, в последна сметка, на партия, която да стане всеобща електорална мощ и незаобиколим фактор в границите на Народното събрание.

Гешев уточни, че всичко това не може да стане без икономическа основа, като, по думите му, в докладната бележка е имало откъс за „ безплатно прекачване на активи за половин милиарда евро ” от обвинения Цветан Василев към считания за непосредствен до Кремъл наедрял предприемач Константин Малофеев. В тази връзка е и документ, за който се твърди, че е написано на съветски предложение от Василев по отношение на продажба на предприятия, осигуряващи 9% от Брутният вътрешен продукт на България.

В същото време прокуратурата разполага с данни, че през 2015 година следено от Малинов сдружение е получило милиони за медийни планове от компания в Кипър, обвързвана с Малофеев. Според Иван Гешев има доказателства за връзката сред Малофеев, Малинов и Василев, като свързващо звено е ген. Леонид Решетников.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР