Банката на Израел заяви в понеделник, че ще продаде на

...
Банката на Израел заяви в понеделник, че ще продаде на
Коментари Харесай

Банката на Израел продава 30 млрд. долара от валутните си резерви

Банката на Израел съобщи в понеделник, че ще продаде на пазара до 30 милиарда $ от валутните си запаси – първата сходна продажба на централната банка, която се пробва да резервира постоянна локалната валута по време на войната с палестинските екстремисти в Газа.

Шекелът падна с 2.7% по отношение на $ в понеделник по отношение на до 3.95 за $ – най-ниското равнище от началото на 2016 година

Намираме се в невиждана обстановка във връзка с сигурността и нашата оценка е, че пазарът може да стигне до обстановка на разминаване без оповестяването на нашата интервенция “, сподели Голан Бенита, началник на пазарния отдел на централната банка на Израел, представен от Reuters.

Шекелът към този момент беше измършавял с 10% от началото на 2023 година до курс от 3.86 за $ заради политически разтърсвания. Анализатори допускат, че на фона на упованията за дълга война с „ Хамас “ в Газа, шекелът евентуално би се обезценил внезапно, в случай че няма държавна намеса.

Бенита сподели, че преди отварянето на търговията обменният курс е скочил до 4.3 шекела за $ за една нощ в Азия.

Следователно, за нас беше значимо преди отварянето на търговията на локалния пазар да увеличим сигурността на пазара или да понижим несигурността на пазара, с цел да смекчим допустимо най-вече случаите на свръхреакции... и да подсигуряваме „ постоянна активност “ на пазара “, сподели той.

Бенита сподели, че сега няма проекти за продажба на повече от 30 милиарда $ от валутата и че високото равнище на запаси разрешава на централната банка да поддържа стопанската система в изключителни обстановки.

В сегашния миг целта на централната банка е единствено да обезпечи естественото действие на пазарите “, сподели Нийл Чърчил от HSBC.

Банката на Израел също по този начин сподели, че ще обезпечи ликвидност до 15 милиарда $ посредством суапови механизми на пазара.

Централната банка ще продължи да следи развиването, да следи всички пазари и да работи с наличните принадлежности, в случай че е належащо “, се споделя в известието.

Икономистите на Citi обявиха, че макар упованията за по-слаб шекел в средносрочен проект – по-слаби потоци на софтуерен капитал, по-сложен политически декор и повече двустранни опасности за паричната политика – чакат по-нататъшни продължителни пристъпи на уязвимост на шекела.
Акции и облигации
Цените на израелските акции и облигации паднаха със 7% в неделя – ден откакто въоръжени бойци на „ Хамас “ нахлуха през оградата от Газа при най-смъртоносната офанзива на израелска територия след нападението на Египет и Сирия във войната Йом Кипур преди 50 години.

В понеделник основните показатели на акциите в Тел Авив се възвърнаха и бяха с 1% нагоре в следобедната търговия, до момента в който цените на държавните облигации се движеха смесено.

Деноминираните в долари държавни облигации на Израел също паднаха внезапно в ранната европейска търговия, когато вложителите получиха първия си късмет да реагират на невижданата офанзива.

Повечето облигации паднаха сред 1.5 и 4 цента, макар че 100-годишните облигации с падеж 2120 година паднаха с над 5 цента до единствено 65 цента, което беше покрай най-големия дневен спад в историята.

Израел е натрупал валутни запаси от над 200 милиарда $, близо 40% от Брутният вътрешен продукт на страната, от 2008 година насам. Досега централната банка купуваше валута против шекели, с цел да поддържа равнището на локалната валута задоволително ниско, с цел да не навреди на експортьорите, защото задграничните потоци към софтуерния бранш на страната скочиха доста.

Израел има една от най-хубавите позиции на разрастващите се пазари “, сподели Мурат Топрак от HSBC. „ Резервите са обилни и комфортни по всеки индикатор. “

За финален път банката се намеси на валутния пазар през януари 2022 година

Миналия месец шефът на Банката на Израел Амир Ярон сподели пред Reuters, че макар отслабването на шекела тази година, което спомогна за покачването на инфлацията, не е належащо да се намесва, защото няма пазарни провали.

Израел продаде облигации за 2 милиарда шекела (508 милиона долара) на вътрешния пазар в понеделник при доста мощно търсене, заявявайки, че способността за набиране на дълг и финансиране на дейностите на държавното управление, даже по време на изключителни обстановки, е доказателство за доверието на пазара към Израел.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР