Банката е реализирала 100 млн. лева печалба за 2,5 години

...
Банката е реализирала 100 млн. лева печалба за 2,5 години
Коментари Харесай

Сделката със С.Г. Груп е изрядна и ще донесе на ББР печалба от 30 млн. лева

Банката е осъществила 100 млн. лв. облага за 2,5 години

Българската банка за развиване и нейният екип не са направили нищо неправилно по договорката с С.Г. Груп. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV Главният изпълнителен шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев.
Стоян Мавродиев изясни, че работата по разпределяне на заема е почнала доста преди началото на рецесията с разпространяването на Covid-19 - още преди 6-7 месеца. Средствата за заема на компанията в размер на 75 млн. лв. не са от отпуснатите от страната спомагателни 700 милиона лв. за увеличение на капитала на ББР, а от личните средства на институцията.
" За тази договорка ми се обадиха голям брой сътрудници и са мощно сюрпризирани и учудени, че поносим рецензия, защото ние я спечелихме в конкуренция с няколко огромни търговски банки, тъй като тя е доста добра за ББР ", означи Мавродиев.
Той дефинира като подправена и лъжлива и тезата, че отпуснатият от ББР заем е негарантиран.
" 75 млн. се дават на компанията, с цел да купи портфейл с необслужвани проблематични вземания от две търговски банки. Тази договорка е обезпечена с над 500 милиона лв. активи. Тоест подправената теза, че това е необезпечена и рискова договорка е безспорен прахуляк и е лъжлива, с цел да бъде атакувана банката и държавното управление ", изясни основният изпълнителен шеф на ББР.
По думите му, 150 милиона лв. от показаното поръчителство са съществени дълготрайни материални активи, главно недвижими парцели.
" Тоест тази договорка е обезпечена в размер с над 500%. От тази договорка ББР за 10-годишния интервал на контракта ще печели по над 3 милиона лв. на година. Това ще донесе към 30 милиона лв. на страната плюс лихвата от към 4% годишно. Тези пари или ще останат в порфейла на банката, като ще ги влага в кредитиране, или ще бъдат дял на страната, ще влязат в бюджета, ще оказват помощ за обществени стратегии ", сподели още Стоян Мавродиев.
Много значимо е да се знае, че подписаният контракт за заем прави още две значими неща, които са от изгода за България - прочиства портфейлите на тези две търговски банки от проблематични заеми, а те от своя страна могат да ги насочат към дребни и междинни предприятия, наранени от рецесията, добави той. По думите му, тези 75 млн. лв. влизат непосредствено в двете банки - пресен запас, който те непосредствено могат да насочат към дребния и междинен бизнес.
Стоян Мавродиев разясни, че активите по обезпечението на заема са оценени от самостоятелни оценители, както е по закон.
" Тоест ББР е свръхобезпечена. Ние оказваме помощ непосредствено на над 7500 дребни компании и физически лица. Давайки тези пари на компанията-посредник, тя не завежда каузи против длъжниците, а единствено договоря по пътя на съглашения по какъв начин тези отговорности ще бъдат събирани в идващия интервал от 10 години ", успокои длъжниците Мавродиев.
Той добави, че преди заемът да бъде провиснал, договорът е бил обсъждан, както от Управителния съвет на Българската банка за развиване, по този начин и от Надзорния съвет, чийто ръководител е зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.
" Сделката към този момент е завършила и тя е безусловно законна. Одобрена е от Управителния съвет, а всяка договорка над 5 милиона лв. се утвърждава и от Надзорния съвет. Тоест тази договорка е предходна през всяко решето. Никой не може да си разреши да подписа контракт, който не е утвърден от всички равнища ", безапелационен бе изпълнителният шеф на ББР.
Мавродиев бе безапелационен, че в банковата система моралът се мери с цифри, а резултатите са доста значими.
" На мен е поверена ролята тази банка да е печеливша и да внася дивиденти в държавната хазна. Затова ще кажа някои числа. В момента, в който екипът ни влезе в ББР, банката имаше 2,4 милиарда активи, в този момент те са с 1 милиард лв. повече. Тоест с 35% повече. Раздадените заеми са били 700 милиона, а в този момент са с 1 милиард лв. повече - т.е. 1,7 милиарда лева са дадени на бизнеса. Привлечените средства от интернационалните финансови институции пък бележат над 400 % напредък и все още са към 3,5 милиарда лв.. В момента ББР е банката с най-високата финансова адекватност и един от най-високите кредитни рейтинги. Освен това ББР се одитира от " Делойт ", като с цел да бъде получено единодушието им те да бъдат наш инспектор, ни беше изработен прелиминарен одит. Той беше изпратен за утвърждение в Съединени американски щати и оттова бе получено утвърждение, че желаят да работят с нас ", сподели още Стоян Мавродиев.
Главният изпълнителен шеф на Българската банка за развиване бе безапелационен, че това е персонална вендета против него на съответни кръгове.
Според него, министър председателят е реагирал прочувствено, тъй като е бил измамен, а той " милее за страната " и реакцията му била естествена.
" Все още не съм приказвал с премиера. Бих му обяснил всеки подробност от работата на банката.Решението му няма да промени моето почитание към Бойко Борисов или ГЕРБ, само че аз персонално го моля - аз поемам цялата отговорност и го приканвам да не унищожава и да не разрешава да бъдат унищожени с клюки и интриги и неистини останалите членове на екипа ", прикани Стоян Мавродиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР