Шофьорите за доставка на храна в Тайланд виждат спад на заплатите, тъй като платформите намаляват разходите

...
Бангкок, Тайланд – Когато Пити започна да работи като шофьор
Коментари Харесай

Бангкок, Тайланд – Когато Пити започна да работи като шофьор за доставка на Grab в разгара на пандемията от COVID-19, 26- годишен жител на Банкок имаше малки проблеми да спечели прилична заплата.

Но след две години доставка на храна по домовете и офисите, приходите на Пити претърпяха такъв драматичен удар, че той иска да смени работата си.

През последните няколко месеца Пити казва, че е получавал начална цена от 38 бата ($1,07) за поръчка на храна, което е спад от 40 бата ($1,12) в миналото.

Още по-лошо, Пити казва, че получава много по-малко концерти поради рязкото увеличение на броя на шофьорите по пътищата.

„Печелех около 2000 бата [$57] на ден, но сега някои дни печеля само 900 бата [$25]“, каза Пити, който поиска да използва псевдоним, за да избегне отмъщение, пред Ал Джазира.

Piti планира да премине към транспортиране на пътници с услугата Grab's ride-hailing, която според него плаща по-атрактивна цена от 35 бата ($0,98) на километър.

В Тайланд, един от най-конкурентните пазари в Югоизточна Азия за „супер приложения“ като Grab, шофьорите за доставка на храна виждат спад в печалбите си, тъй като платформите намаляват разходите на фона на трудни бизнес условия.

Grab Holdings, която контролираше около 44 процента от тайландския пазар към 2021 г., стана публична в Ню Йорк през 2021 г. след хитово сливане на стойност 39,6 милиарда долара с компания за празни чекове.

Но въпреки класирането като най-ценния технологичен еднорог в Югоизточна Азия, базираната в Сингапур стартираща компания се бори да овладее загубите си и все още не е реализирала печалба.

През юни Grab съкрати повече от 1000 работни места, най-големият кръг от съкращения от 2020 г., когато фирмата съкрати 360 работни места.

Главният изпълнителен директор Антъни Тан описа съкращенията като „болезнена, но необходима стъпка“, за да останете конкурентоспособни в бъдеще.

Други платформи за доставка на храна са изправени пред подобни трудности.

Line Man, тайландският клон на компанията, отчете загуба от 2,7 милиарда бата (75,9 милиона долара) миналата година, което е спад от 14 процента спрямо 2021 г., въпреки нарастването на приходите с 88 процента до 7,8 милиарда бата (219 милиона долара), според анализаторската компания Creden Данни.

Изследователският център Kasikorn, мозъчен тръст в Банкок, изчисли, че пазарната стойност на бизнеса с доставка на храна в Тайланд ще се свие тази година с 11,3 процента в сравнение с 2022 г., тъй като обемът на поръчките на храна намалява след пандемията.

Шофьорите за доставка на храна за редица различни платформи, които разговаряха с Ал Джазира, казаха, че не са им предлагали обяснение за намаляването на тарифите им.

Пон, драйвер за няколко платформи, включително Robinhood, каза, че основното му заплащане за поръчка е намалено от 43 бата ($1,21) на 39 бата ($1,10).

„Говорих с приятели в много платформи и се сблъскахме със същата ситуация“, каза Пон, който поиска да не бъде споменаван с истинското му име, пред Ал Джазира.

Както много драйвери, Pon се върти между приложенията, понякога дори сменяйки платформи в един и същи ден.

Платформи като Grab, Foodpanda, Robinhood и Line Man Wongnai споделят подобни структури на заплащане: Шофьорите получават заплащане на поръчка за доставка и получават по-високи за по-дълги разстояния.

В някои случаи се предлагат стимули за насърчаване на водачите да постигнат целите за приходи.

Без фиксирана заплата, колкото повече часове работи един шофьор, толкова по-високо е заплащането.

„Цените са високи от 11 до 14 часа и от 17 до 19 часа и особено когато вали, защото тогава поръчките са най-високи“, каза Нейт, 39-годишен шофьор на Foodpanda, който поиска да използва псевдоним, пред Al Jazeera .

Подобно на други шофьори, Нейт, който напусна работата си във фабриката, след като шефът му не успя да му плати извънредния труд, видя как цените му във Foodpanda намаляват.

Той допълва доходите си, като превозва пътници с Bolt, приложение за организиране на превози, което стартира в Тайланд през 2020 г.

„Много шофьори диверсифицираха своите потоци от доходи, като работят едновременно за множество платформи за предлагане на превози“, каза Хилман Палаон, експерт по цифрова икономика в базирания в Австралия Център за развитие на Индо-Тихоокеанския регион на Lowy Institute, каза пред Al Jazeera.

„Тази многостранна ангажираност им позволява да превключват между платформи въз основа на преобладаващото търсене и ценови условия.“

Джеймс Гилд, помощник сътрудник в S Rajaratnam School of International Studies (RSIS) в Сингапур, каза, че не е изненадващо, че платформите ще осигурят на водачите по-ниско разделение на приходите, отколкото в първите дни.

„Сега техният приоритет е рентабилността, така че трябва да очакваме шофьорите, търговците и потребителите да видят по-малко щедри схеми за стимулиране и разделение на приходите и по-високи такси“, каза Гилд пред Al Jazeera.

„Grab трябва да направи някои корекции някъде в своя бизнес модел, защото беше фантастично нерентабилен. Въпросът е къде и кой ще поеме разходите за тези корекции.“

Line Man Wongnai, който стартира през 2020 г. като част за доставка на популярното приложение за съобщения в Тайланд Line, каза, че тарифите на шофьорите обикновено варират поради изискванията на потребителите във всяка област, местната икономика, нивото на конкуренция и времето.

„Нашата последна корекция през март се повиши и спадна в различни области“, каза за Al Jazeera Isriya Paireepairit, вицепрезидент по обществените въпроси на Line Man Wongnai.

„В централната част на Банкок, където търсенето е много високо, повишихме компенсацията.“

Grab Thailand отказа да коментира намаляването на заплатите.

През юни Worachat Luxkanalode, управляващ директор на Grab Thailand, каза, че платформата се радва на растеж след повторното отваряне на страната след пандемията.

Той каза, че поръчките за доставка на храна са останали силни, подкрепени отчасти от дистанционна работа, но платформата работи върху увеличаване на стойността на поръчка чрез партньорство с повече ресторанти и въвеждане на повече промоции за потребителите.

Luxkanalode призна, че услугата за доставка на храна не е печеливш бизнес модел.

„[Например], с всяка поръчка от 100 бата [$2,81], Grab получава 20 бата [$0,56] комисионна от ресторанта и плаща на шофьора 40 бата, което означава, че незабавно губим 20 бата,” каза той.< /p>

Изправени пред проблеми с рентабилността, платформите се стремят да диверсифицират своите потоци от приходи.

Line Man Wongnai се стреми да спечели от 50-те милиона силни потребители на Line чрез интегриране с услуги като Line Chat, Line Pay и Line Shopping.

Luxkanalode на Grab каза на събитие през юли миналата година, че платформата планира да предложи повече финансови услуги, включително заеми с ниска лихва за своите шофьори и продавачи на храни.

Grab Thailand вече предлага хотелски резервации, услуги за дигитален портфейл и персонализирани услуги за доставка на пране или хранителни стоки, например.

„Въпреки това навлизаме в интересен преходен период, тъй като те се ориентират от растеж към печалби“, каза Гилдията на RSIS.

„Оказва се, че е трудно да се правят пари от организиране на превози и доставка, така че тези приложения сега се стремят да използват големите си клиентски бази в клиенти на финансови услуги, което обикновено е по-печеливш бизнес.“

>

Гилд каза, че бъдещето на икономиката на концертите е непредсказуемо след обещаващия й старт.

„Определено има положително въздействие чрез намаляване на транзакционните разходи и по-ефективно свързване на купувачи и продавачи“, каза той.

„Помогна на малките предприятия да навлязат на пазари, които преди бяха затворени за тях. Преди няколко години шофьорите, които влагаха часове, печелеха доста над минималната заплата в Индонезия. Тогава те получаваха много атрактивни стимули, защото целта беше да се включат повече шофьори. Тези дни изглежда са зад гърба ни.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР