БАН се съгласи на частично отделяне на НИМХОбщото събрание на

...
БАН се съгласи на частично отделяне на НИМХОбщото събрание на
Коментари Харесай

БАН се съгласи на частично отделяне на НИМХ

БАН се съгласи на отчасти обособяване на Национален институт по метеорология и хидрология
Общото заседание на Българска академия на науките изрази единодушие за отчасти изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от академията и подготвеност градивно да взе участие в процеса на споразумяване на статута на новата конструкция.

Това разгласи на конференция управлението на Българска академия на науките, съобщи кореспондент на БГНЕС.

През 2018 година в Българска академия на науките се разви конфликтна обстановка, почнала като неодобрение от страна на Национален институт по метеорология и хидрология от разпределението на годишната бюджетна дотация и ескалира до искане за обособяване на института. Според управлението на академията провежданата акция петни името на институцията и съставлява опасност за нейната целокупност като народен проучвателен център.

„ Ние предложихме на сътрудниците цялостна финансова самостоятелност в границите на Българска академия на науките, което значи директно договаряне на техния бюджет, включващ цялата оперативна, научна активност и всички средства, нужни за заплати, да бъдат договаряни непосредствено с Министерски съвет. Да попада в обособен ред в бюджета на Българска академия на науките. Това беше отхвърлено и по този начин се стигна до решението на Общото заседание (ОС) от 10 септември “, напомни проф. Евелина Славчева, ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките.

Решението съдържа няколко точки – Оценка за съвместимост на Българска академия на науките дава своето единодушие за отчасти извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология в нова конструкция, която ще бъде основана от Министерски съвет. „ Обяснихме доста тъкмо какво значи отчасти, с цел да няма спекулации. Това е цялата активност, която обслужва страната – оперативната активност на този институт и всички учени, които желаят да изоставен академията. С втора точка на това решение декларирахме, че сега, в който е ясно кой ще е принципал на новата конструкция, ще образуваме работна група, която дружно с работната група от новия принципал да стартира развой на изясняването на технологията на това извеждане “, акцентира още проф. Славчева.

Остава за решение значимият въпрос обаче, откакто Национален институт по метеорология и хидрология излезе от Българска академия на науките, към коя конструкция да премине. Сред вероятните разновидности са Министерство на образованието и науката и Министерство на околната среда и водите. „ Да минат към Св. Синод, така и така времето е Божа работа “, майтапи се проф. Лъчезар Аврамов от Оценка за съвместимост на академията.

От Оценка за съвместимост на Българска академия на науките са безапелационни – бюджетната дотация за тази година не ощетява Национален институт по метеорология и хидрология. След диалози сред премиера Бойко Борисов с представители на Оценка за съвместимост бе реализирано съглашение, в което една от токите бе за разпределяне на спомагателна дотация от 15 млн. лв. към бюджета на Българска академия на науките. Споразумението задължава академията обаче да разпредели тези средства сред звената въз основа на оценката на научната им активност, съгласувани с министъра на образованието и науката.

Според направените планове годишната дотация на Национален институт по метеорология и хидрология за 2018 година е 8 791 144 лева, т.е. с над 1 млн. лева (13.5%) по-висока от тази за 2017 година От Оценка за съвместимост на Българска академия на науките отхвърлят изказванието, че заплатите в Национален институт по метеорология и хидрология по категории чиновници са по-ниски от тези в останалите институти.

БГНЕС напомня, че в края на предишния месец управлението на Българска академия на науките приключи мандата на проф. Христомир Брънзов като шеф на Национален институт по метеорология и хидрология. Според него отстраняването му е обвързвано с неговата поддръжка за митинга на синоптиците и хидролозите от последните месеци, които упорстват институтът да се отдръпна на Българска академия на науките. Синоптиците към този момент са провели няколко митинга и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.

По време на конференцията проф. Бойко Славчев, член на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките, оповести информация, свързваща някогашният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Брънзов с 3 търговски компании. „ Сред задачите на проваления финансов одит беше да се откри дали Национален институт по метеорология и хидрология с шеф проф. Христомир Брънзов е влизал в търговски връзки с компаниите на предприемача Христомир Бръзнов и при какви условия “, показват още от Българска академия на науките. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР