Балове на дебютанти, семейни събирания, обяви във вестници, срещи на

...
Балове на дебютанти, семейни събирания, обяви във вестници, срещи на
Коментари Харесай

Сайтовете за запознанства: Проклятие или благословия?

Балове на дебютанти, фамилни събирания, разгласи във вестници, срещи на сляпо - хората от години се пробват да си оказват помощ в търсенето на сътрудник . Интернет и най-много смарт телефоните обаче направиха гражданска война в търсенето на полови и сантиментални връзки .

Според немската психоложка Пия Кабич, онлайн срещите към този момент са неизменима част от някои култури, изключително при по-младите, споделя. " Проучване от 2023-а демонстрира, че 77% от хората на възраст сред 16 и 29 години и 66 на 100 от възрастовата група 30-49 години са си уреждали среща онлайн. Наистина по-голямата част от двойките се срещат онлайн . "

Алгоритъмът взема решение

Запознанствата онлайн с приложения като Tinder, Bumble или Grindr най-често работят по следния метод: потребителят си основава профил със фотоси и информация за себе си и споделя какво търси. Оттам нататък логаритъм му демонстрира хора, които би харесал , въз основата на местоживеенето и ползите им.

През 2012-а година Tinder стана водач в приложенията за запознанства. Там потребителите демонстрират по кое време са харесали някого и по кое време - не. Ако харесаният от вас човек е харесал и вас, платформата ви дава право да поддържате връзка.

Обичайната процедура на хората, които непрекъснато преглеждат хилядите профили на платформата, е да вземат решение в границите на няколко секунди дали ги намират привлекателни. Но въпреки да сте се харесали взаимно, това не значи безусловно, че ще си говорите, или пък че диалогът няма да завърши небрежно.

Преди няколко години стана ясно, че платформата на Tinder прави секрети калкулации за това какъв брой харесван е даден консуматор - сякаш с цел да усъвършенства логаритъма си. Това разгневи мнозина.

" Продаваш се като в магазин "

Алфонсо Росалес Гарсия, който употребява друго такова приложение - Hinge, подлага на критика повърхностността на приложенията като цяло. " Смешно е. Продаваш се като в магазин ", споделя 29-годишният физиотерапевт. По думите му има и един огромен абсурд при приложенията за запознанства - в случай че в действителност работят добре, потребителите им единствено понижават. За него е ясно, че тези компании желаят да вършат бизнес с живота на хората .

Също като Алфонсо доста консуматори са разочаровани от някои аспекти на онлайн запознанствата. Според Пия Кабич обаче не трябва да се търсят единствено неприятните страни на тези приложения. " Потребителите сами вземат решение по какъв начин да употребяват приложенията и по какъв начин си намират нови познанства. Тъкмо там се коренят и множеството разочарования - потребителят отрежда едвам по няколко секунди на всеки профил, а след това се оплаква от несериозност. "

Но тези приложения в действителност имат сенчести страни - като да вземем за пример пристрастяването към тях. Някои консуматори не съумяват да харесат никого , тъй като просто са изумени от безкрайния избор, който имат, а мозъкът им създава допамин всякога, когато схванат, че някой е харесал тях.

Психическите проблеми могат да се задълбочат

Ако му бъдат препоръчани прекалено много варианти, потребителят постоянно се изморява. В логиката на психиката това се назовава резултат на претоварване на избора - когато опциите са прекомерно доста, вниманието и търпението за идващ контакт понижава.

Някои изследвания демонстрират и, че потреблението на приложения за запознанства може да бъде стресиращо и разочароващо , даже да задълбочи някои душевен проблеми. Според професора по психиатрия в Станфордския университет Елиас Абуджауд приложенията за запознанства, също както и други обществени мрежи, могат да влошат положения като меланхолия, тревога и ниско самочувствие.

Някои приложения към този момент се пробват да се усъвършенстват в това отношение, като при едно от тях - Once, потребителят получава единствено едно предложение на ден , вместо да минава през хиляди профили. Други пък изискват попълването на най-подробен въпросник, с цел да може логаритъмът да регистрира оптимално тъкмо предпоставките за сходство.

Качество вместо количество

Самите консуматори също могат да се опитат да понижат нездравословното потребление на този тип приложения. Психоложката Кабич поучава хората да си изяснят добре какво тъкмо търсят и желаят. Потребителите би трябвало да отделят повече време на профилите, които преглеждат, и да не не помнят, че зад фотографията стои същински човек със своите усеща. А в случай че самите вие се натъкнете на отменяне, е добре да си припомняте, че хората от другата страна на екрана в действителност изобщо не ви познават.

Многото порти, които отварят приложенията за запознанства, от време на време могат да бъдат изтощителни - за положително или неприятно. Начинът, по който употребяваме тези приложения, обаче е от решаващо значение за това дали просто ще си губим времето или ще открием смислени познанства.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР