Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната

...
Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната
Коментари Харесай

Осигуриха 1,5 милиарда евро по оперативна програма за СПА курорти и хотели

Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за осъществяване на планове по Оперативна стратегия „ Развитие на районите “ 2021-2027 година Те ще могат да получат финансиране за осъществяване на значими инфраструктурни планове под формата на интегрирани вложения в партньорство с други, минимум три, заинтригувани страни. Това заяви в Сандански заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова. Тя се включи в кръгла маса на тематика „ Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации “ и показа опциите за възстановяване на инфраструктурата в туристическите дестинациите, написа.
Във форума, проведен от „ Български съюз по балнеология и СПА “, участваха представители на асоциацията, кметове на общини от страната и други Заместник-министър Николова осведоми, че средствата, с които ще разполага програмата, са към 1,483 милиарда евро, като към тази сума ще се добави и национално съфинансиране. Очаква се още от средата на идната година по програмата да може да се кандидатства с планове.
 Дончев: Очакваме финансиране от 6,2 милиарда евро за възобновяване Дончев: Очакваме финансиране от 6,2 милиарда евро за възобновяване
В момента няма риск от загуба на европейски средства, увери вицепремиерът Томислав Дончев, запитан може ли да се стигне до прекъсване на е...
„ Туризмът е измежду главните цели на новата оперативната стратегия, като ще разчитаме на бранша да повлияе позитивно в развиването на дребните обитаеми места, където има най-големи несъответствия “, съобщи Николова. В тази връзка тя уточни, че ресторантьори и хотелиери, като представители на бизнеса, ще могат да извършват разнообразни видове действия и ограничения в поддръжка на икономическия бранш и повишение на стандарта на живот и приходите в районите. Проектите би трябвало да включват композиция на друг вид ограничения - създаване на съпътстваща инфраструктура, облагородяване на близките пространства, подвижност, съгласуваност, досегаемост до самите балнеокурорти.
„ Разчитаме туристическият бизнес да способства за положителни планови хрумвания, които да носят по-висока стойност за територията и мощен икономическия приръст “, сподели Николова. Заместник-министърът подсети още, че в страната няма да има обитаеми места без достъп до еврофинансиране, тъй че всички туристически общини ще имат опция за осъществяване на планове, в това число и коопериране на туристически организации сред градски и селски общини. В новия програмен интервал с изключение на културният туризъм, на фокус ще са и общественият и здравен туризъм, които също ще получават европейско финансиране. Предвидени са ограничения, ориентирани към рехабилитация, възобновяване и долекуване на възрастни хора. Заложена е и опция за осъществяване на нова инфраструктура за домовете за остарели хора. Заместник-министърът разяснява още, че овен вложения в инфраструктура, икономическият бранш в туризма ще получи поддръжка за елементарен достъп до нисколихвени кредитни линии, грантове и други Браншът ще може да разчита и на средства в поддръжка на рекламата и популяризирането на естествени забележителности, както и линия за образование и подготовка на фрагменти за другите туристически обекти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР