Балканската черноморска петролна и газова асоциация обяви, че през последните

...
Балканската черноморска петролна и газова асоциация обяви, че през последните
Коментари Харесай

Спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция

Балканската черноморска петролна и газова асоциация разгласи, че през последните две години има спад на преноса на природен газ от България към Турция и Гърция.

"От една страна потреблението на газ в Турция е намаляло. От друга страна там се внася и полутечен газ. България транзитира по-малко природен газ и към Гърция, тъй като в южната ни съседка се е нараснало потреблението на полутечен газ ", разяснява ръководителят на асоциацията Валентин Кънев на конгрес в София.

Стана ясно още, че от началото на януари 2019 година цените на природния газ на Европейския газов хъб фрапантно са спаднали, с цел да се приближат до равнищата на Хенри Хъб в Съединени американски щати. Една от главните аргументи е, че има спад на потреблението на газ в Азия. Много мощен напън на цените оказва и втечненият газ, означи Кънев. Той добави, че в България цената на вноса на съветски газ е по-висока, в сравнение с Европейския газов хъб. Причината за това е, че тя се образувана по специфична формула и има подписани дълготрайни контракти.

"България заплаща повече по тази причина, че купува по цена по дълготраен контракт, а не от хъба ", означи Валентин Кънев.

За предходната година се регистрира спад на добива на природен газ в района. В международно ниво обаче добивът на газ се усилва, изключително в Съединени американски щати. "В района понижава и потреблението на газ, до момента в който в международен мащаб се усилва, съобщи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР