Българското външно министерство изяснява фактите относно информацията за унищожаване на

...
Българското външно министерство изяснява фактите относно информацията за унищожаване на
Коментари Харесай

Външно се зае с унищожените войнишки гробища в Северна Македония

Българското външно министерство обяснява обстоятелствата по отношение на информацията за заличаване на две български военни гробища на територията на Северна Македония, оповестиха от ведомството.

Държавата ни от години организира политика по търсене и възобновяване на българските военни гробища и монументи в Република Северна Македония. В главната си част те се намират в доста тежко положение вследствие на провежданата в предишното поредна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония, считат от Министерство на външните работи.

Обръщали сме се неведнъж за подпомагане към управляващите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси , пишат от външното ни министерство. Призиви към управляващите в Република Северна Македония за подпомагане по търсене, възобновяване и запазване на българските военни гробища бяха отправени и в единомислещо признатата на 10 октомври 2019 година Декларация на 44-ото Народно заседание.

Ето за какво информацията за заличаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация " Македония ", се приема доста съществено и Министерството на външните работи работи интензивно за изясняване на обстоятелствата и предприемане на съответните дейности. Почитането на паметта на починалите е всемирен въпрос и методът към него е знак за степента на разбиране на европейските полезности, допълват от Министерство на външните работи.

Българските военни гробища са унищожени поради строителството на автомагистрала , стана ясно през вчерашния ден. Те се намират в региона на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за безконечна памет, сложени от българската страна през 1916 година

" Местни поданици се обадиха да кажат, че при градежа на автомагистрала, която минава около град Кавадарци, и двете военни гробища, които са на разстояние 1 км едно от друго, са унищожени ", заяви Виктор Стоянов - ръководител на фондация " Македония.

" От двете военни гробища са останали единствено каменни монументи, на които написа, че това са военни гробища на българската войска ", добави Стоянов.

Тези гробища са в памет на близо 400 български бойци, починали през Първата международна война за свободата на българите в Македония.

" Костите на нашите предци са унищожени и разпилени. Там са заровени млади бойци ", означи още Стоянов.

За случая са известени българското външно министерство, министерството на защитата, както и посолството ни в Скопие.

" Очакваме Организация на обединените нации да направи следствие и да откри нарушена ли е Женевската спогодба от страна, която я е подписала. Това е отговорност напълно на районен съд Македония ", счита Виктор Стоянов.

По думите му глобите, които са плануват по Женевската спогодба са самостоятелни - те са парични, а при по-сериозни нарушавания може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ проект страната може да изгуби участието си в Организация на обединените нации.

Евродепутатът и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки пък заяви, че към този момент е сезирал Европейска комисия и Урсула фон дер Лайен за следващо поругаване на българската история в Северна Македония, в което и припомня, че според Женевската спогодба всяка страна има право на свои военни гробища и монументи на територията на друга страна, без значение от идеята на войната, като се изключи случаите, когато става дума за потвърдени от интернационален съд военнопрестъпници.

" Това е продължение на онази мракобесна политика на югославските комунисти по разрушение и заличаване на всичко българско - от езика, до храмовете и паметниците. Не можем да допуснем Република Северна Македония в Европейски Съюз. Тази страна и нейните институции са последният бастион на югославския комунизъм ", показва още Джамбазки пред евроинституцията.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР