Българското разклонение на газопровода „Турски поток“ може да се окаже

...
Българското разклонение на газопровода „Турски поток“ може да се окаже
Коментари Харесай

Юлиан Попов пред БНР: Българското разклонение на „Турски поток“ може да се окаже неефективна структура


Българското отклонение на газопровода „ Турски поток “ може да се окаже неефективна конструкция, разяснява Юлиан Попов – основен специалист на Европейската климатична фондация и някогашен министър на околната среда.

„ Доста специалисти считат, че газът е решение на доста от въпросите, пред които сме сложени – енергийната сигурност, качеството на въздуха, само че в действителност един подобен мироглед може да се сложи под огромен въпрос “, разяснява специалистът пред БНР.

Според него главната причина за това е, че газът е вносна стока и даже в този момент цените му да са допустими, няма гаранция, че това ще остане по този начин. Освен това, задачите на Европейски Съюз плануват цялостна декарбонизация до 2050 година

„ Това значи, че има сериозен риск да изградим инфраструктура, която да не бъде оползотворявана и да се окаже на процедура губеща “, счита Юлиан Попов. Според него такава неефективна конструкция може да се окаже точно българското отклонение на газопровода „ Турски поток “. Обяснението е, че има редица нови газови планове, които по никакъв метод не дават отговор на все по-намаляващото търсене на синьо гориво в Европа.

„ Като Европейски Съюз имаме доста по-голям потенциал за импорт, в сравнение с е предстоящата консумация освен в обозримо бъдеще, само че и в бъдеще изобщо. … Получава се една конкуренция в построяването на инфраструктура за импорт на газ, която от дълго време към този момент е надминала като потенциал нуждата в бъдеще на консумация на газ в Европа “, разяснява специалистът.

Според него е доста евентуално всички тръби да останат празни, което ще се отрази на възвръщаемостта на инвестицията. Той означи и все по-големия интерес към развиването на така наречен " зелен газ " или биогаз. По думите му това още повече ще намалее делът на природния газ.

„ Газът към този момент не е онази стратегическа суровина, която е била преди време “, безапелационен бе още Юлиан Попов.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР