Българското правителство ще може да използва допълнителен ресурс за оказване

...
Българското правителство ще може да използва допълнителен ресурс за оказване
Коментари Харесай

В Бюджет 2022 се заделят средства за българите в Украйна

Българското държавно управление ще може да употребява спомагателен запас за оказване на филантропична помощ за български жители и украинци с българско съзнание от Украйна.

Това записаха дефинитивно депутатите в държавния бюджет след предложение на ръководещата коалиция, направено в третия ден от пленарните диспути по Бюджет 2021. Страната ни ще може да обезпечава и филантропична помощ за Украйна, а парите би трябвало да бъдат обезпечени от икономии.

Основните текстове на Бюджет 2022 бяха утвърдени дефинитивно след среднощни съвещания, едно от които завърши малко след 5 часа тази заран. През лятото следва актуализация на бюджета.

Макар и малко на брой, имаше депутати, които осъмнаха в пленарната зала в диспути по второто четене на държавния бюджет и редица от тях насочиха рецензии към ръководещите, че препоръчаните текстове към този момент не са настоящи поради войната в Украйна.

След подновяването на работата управляващата коалиция излезе с предложение, показано от ръководителя на Бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

„ По оказване на незабавна филантропична помощ на живеещите в Украйна български жители и българи с украинско поданство, в това число при нужда от евакуация, за даване на филантропична помощ на Украйна, както и за осъществяване на разноски за справяне с последствията от военните дейности против Украйна “, предложи съответния текст той.

От ГЕРБ направиха публицистични бележки, с които да предотвратят главното безпокойство на партията, показано от Радомир Чолаков. „ Не знам дали не отваряте малко повече чувала с парите и не позволявате доста огромно харчене. Приятелски споделям, че това в някакъв миг може да породи огромен проблем. Много огромни разходи могат да се случат “, изрази той опасенията на депутатите от опозицията.

Костадин Костадинов от „ Възраждане “ изрази терзание, че откакто бюджетът влиза в действие от първи април, реакцията на държавното управление няма да е задоволително бърза.

„ Имаме ли гаранция някаква за задействане на прелиминарен механизъм, обезщетителен, вътре в границите на бюджета, с който да сме сигурни, че в случай че се наложи, тези средства ще могат да бъдат заделени предплатено? “, попита той.

Любомир Каримански разясни, че в границите на месец могат да бъдат получени такива икономии.

„ Само ще дам образец. Ако намалее още темпът на заразяване с COVID-19, оттова може да има също някаква спестовност още в границите на първия месец “, уточни той.

В залата имаше гледище в текстовете пред помощ да се запише и думата филантропична, с цел да няма двусмислие и подозрение, че страната ни може да окаже и военна помощ на Украйна.

България може да поеме до 7 милиарда и 300 милиона лв. нов дълг през годината, реши дефинитивно Народното събрание.  Заложена е опция страната ни да излезе на интернационалните финансови пазари. Общата задлъжнялост в края на годината не може да надвишава 35 милиарда и 500 милиона лв.. Дефицитът по консолидираната фискална стратегия е 5 милиарда и 900 милиона лв. или 4,1 на 100.

През лятото следва актуализация на бюджета.

4,8 милиарда лева ще бъде дотацията за общините през 2022 г.  - това реши още Народното събрание, като утвърди прехвърлянията на главните бюджетни взаимоотношения сред централния бюджет и бюджетите на общините под формата на дотации. Трансферът за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища ще бъде в размер на 48,228 млн. лева

Не беше подкрепено предлагането на партия " Възраждане " за спомагателни пари за просвета.

Дебатите до обяд бяха за това дали да се провиснал спомагателни пари за превоз и финансови разноски.

Депутатите не одобриха предлагането и на ГЕРБ за спомагателни 179 милиона лв. за субсидиране на градския превоз в столицата. 

Близо три часа депутатите спореха за спомагателните пари за Столичната община като дотация към вътрешно-градския превоз.

С отнемане от тази дотация ще се задълбочат отговорностите, сподели Румен Христов от ГЕРБ-СДС. „ Аз не желая да има опълчване на помощта, която ще получи София, и други общини, и изключително пък тези в планински и полупланински региони “, добави той.

Венеция Ангова от „ Продължаваме промяната “ разяснява, че в случай че сумата не бъде мечтаната не може да се приказва, че Столична община ще бъде осъдена. „ Тук задачата е да върнем справедливостта и равнопоставеността в отношението към общините. Общината е могла да направи доста повече преди COVID  пандемията “, уточни тя.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия прикани да не се прави популизъм. „ Не правете чиновниците в градския превоз заложници на тези ползи, тъй като заплащането с пачки не е най-правилният метод “, акцентира той.

От „ Възраждане “ поддържат спомагателните средства за превоз.

„ Няма по какъв начин столицата ни да изпадне в апокалиптично положение във връзка с градски превоз, тъй като тука става дума за хиляди, да не кажа стотици хиляди поток от хора, които го употребяват “, съобщи Цончо Ганев.

В началото на днешното съвещание Движение за права и свободи и ГЕРБ настояха в залата да участва министърът на финансите или вицепремиерът Корнелия Нинова. 

„ Която през вчерашния ден от парламентарната естрада си разреши поучителен звук по отношение на една от парламентарните групи с мотив, че тъкмо парламентарната група на ГЕРБ не желае приемането на този бюджет и съзнателно го бави. Парламентарната група на ГЕРБ присъстваше в пленарна зала до 5:20 сутринта, когато беше закрито пленарното съвещание и аргументира всички свои оферти. Това обаче не може да се твърди за член на Министерския съвет “, сподели Десислава Атанасова.

Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов изясни: „ Вицепремиерът Василев е отвън страната. Няма по какъв начин да се случи това нещо “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР